Ingredienser
1 1/2 kg lammfilé
salt, peppar
smör, margarin eller olja till stekning
Sky
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i bitar
smör, margarin eller olja
5 dl rödvin
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 dl kalvfond
2 lagerblad
5 kvistar timjan
25 g mörk choklad 70%
2 tsk potatismjöl
salt, peppar
Instruktioner
Bryn lammfilén i matfett. Salta och peppra. Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 150 °C i cirka 20 minuter, innertemperaturen bör vara 60-65 °C. Låt vila i 5 minuter innan köttet skivas.
Fräs löken och morötterna till såsen i matfett i en kastrull. Tillsätt vin, socker, fond och kryddor och sjud 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.
Skiva lammfilén och servera den med de båda grönsakstopparna, skyn samt den fyllda potatisen.
Blomkålstoppar
10 stycken
1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
1 tsk Dansukker Ljus Sirap
salt, vitpeppar
Skölj blomkålen och plocka isär den i buketter. Koka dessa precis mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet. Mixa eller kör sönder blomkålen med elvisp. Tillsätt grädde, ost och sirap och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet. Servera genast.
Broccolitoppar
10 stycken
1 kg broccoli, fryst
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
1 tsk Dansukker Ljus Sirap
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar
Koka upp broccolin i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa eller kör sönder broccolin med elvisp. Tillsätt grädde, ost, sirap och vitlök och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet. Servera genast.
Fylld potatis
10 portioner
20 små potatisar
500-600 g bacon i tärningar
2 1/2 dl tärnad gul lök
2 dl hackad persilja
200 g riven Västerbottenost
1 tsk Dansukker Farinsocker
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 ägg
100 ströbröd
olja
Koka potatisen med skalet på. Under tiden steks bacon och lök. Skala potatisen och dela den mitt av. Gräv ut innanmätet på potatisarna med en tesked och mosa eller hacka det fint. Blanda den urgröpta potatisen med bacon, lök, persilja, ost, farinsocker och kryddor. Fyll potatishalvorna med blandningen och sätt samman potatishalvorna igen så att det blir en hel potatis. Doppa potatisarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Koka potatisarna i olja tills de är gyllengula.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Gör din egen glass
Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ.

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Se till att du har svenskt socker i påsen.
När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.