Lingon & ostkaka i syltburk

1 kaka 8-10 portioner eller cirka 10-12 små kokotter
Lingon & ostkaka i syltburk
Betyg: (0st)

Ingredienser

75 g mjukt smör
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl fint hackad mandel
3 st ägg
125 g keso
1/2 skal från apelsin
1-2 rivna bittermandlar
2 msk vetemjöl
25 g hyvlad rostad mandel till dekoration
smör att smörja formen med

Halvrörda lingon
250 g lingon
1,5 dl Dansukker Syltsocker
1-2 st kanelstång

Ostkaka med syltade lingon, rostad mandel och vaniljgrädde.
Det här ger 1 st lite större syltburk. Lättvispad vaniljgrädde serveras till.

Sätt ugnen på 175 °C. Vispa socker och ägg pösigt. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt keso, rivet apelsinskal och bittermandel. Rör ner vetemjöl, smör och hackad mandel. Smörj formen med smör. Häll upp kakan i formen eller formarna och toppa med resterande mandel. Grädda i cirka 30-40 minuter för en stor form, 15-20 för de små - prova med en sticka den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna innan servering.

Lingon: koka upp hälften av lingonen med kanel och syltsocker, koka ett par minuter, drag åt sidan och rör ner resten av lingonen. Låt svalna.

Recept Marie Skogström