Mandelkaka med bär och glass

4 portioner
Mandelkaka med bär och glass
Betyg: (0st)

Ingredienser

Mandelkaka
50 g mandelmassa
2 uppvispade ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 tsk bakpulver
200 g mjukt smör

Färska bär i limesirap
Cirka 1/2 l färska bär eller frukt
2 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1/2 lime

Hemgjord vaniljglass
0,5 l matlagnings- eller kaffegrädde
1 dl Dansukker Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 äggulor

Mandelkaka
Sätt ugnen på 175°.
Rör ihop mandelmassa och socker. Tillsätt de vispade äggen lite i taget och rör sedan ner det mjuka smöret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.

Häll smeten i en liten avlång form. Grädda kakan i 175° varm ugn i 15–20 minuter. Låt kakan svalna, och skär den sedan i lagom tjocka skivor.


Färska bär i limesirap
Skala och finhacka det yttersta skalet av limen. Dela limen och pressa ur saften. Blanda saft och skal med sirapen och låt det hela dra i kylen.

Vänd ner frukt eller bär i den kalla lagen omedelbart före servering. I stället för limeskal kan du använda finhackad färsk mynta.


Hemgjord vaniljglass
Koka upp grädden med sockret. Tag grytan från värmen och tillsätt vaniljsockret. Rör ner äggulorna i gräddblandningen och värm på svag värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm. Sila krämen och låt den kallna.

Häll den kylda krämen i en glassmaskin eller låt den stå i frysen i 10 timmar och rör om i den med jämna mellanrum. Det går också bra med en god, färdigköpt glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker