Ingredienser
75* g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl, 180 g Dansukker Strösocker
1 msk kardemumma, stött
1 tsk salt
17 dl ca, drygt 1 kg vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl, 75 g Dansukker Farinsocker
1 msk kanel
3 äpplen
2 msk maizena majsmjöl
Brödglans och garnering
2 ägg + 1 krm salt + 1/2 tsk vatten
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Tillsätt mjölken (den behöver inte värmas)och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt, det mesta av vetemjölet och smöret i klickar. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen minst 5-10 minuter. För hand tar det ungefär dubbelt så lång tid. Låt degen jäsa under plast till dubbel storlek ca 30 minuter.
3. Gör fyllningen: rör smör, farinsocker och kanel. Vänta med äpplena till strax innan utbakningen. Skala och riv äpplena och blanda med maizenamjölet. Maizena gör att äpplena inte vätskar sig så mycket.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och dela den i två halvor. Kavla ut varje del till ca 25 x 50 cm i storlek. Bred smörblandningen över hela ytan och lägg rivna äpplen på halva. Vik ner degen från långsidan till en fyrkant och så att äpplena täcks.
5. Skär degen i ca 3 cm breda remsor och gör ett längsgående snitt i varje remsa, men inte ända upp till vikningen. Den ska hänga ihop. Snurra remsornas två ”ben” runt varandra och gör sedan en knut av alltihop. Se till att ändarna är ordentligt invikta under bullen annars är det lätt att de öppnar sig när de jäser och gräddas. Det är lite kladdigt. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
*Tips! Pröva att minska jästmängden till 50 g. Öka då jästiden lite för både deg och bullar.
Recept: Maria Kolding, Årets Hembakare 2016
Foto: Carin Pålsson
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!
Bjud på frasiga våfflor
Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.
Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Ljuvlig choklad
Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.