Mördegstårta med äpple - Recept

Mördegstårta med äpple

En spröd mördegstårta med äpple. Kavla ut mördegen till bottnar och grädda. Koka äppelkompotten och lägg mellan bottnarna. Dekorera med vaniljgrädde!
Mördegstårta med äpple
Betyg (16st)

Ingredienser

  • 250 g rumstempererat smör eller margarin
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 msk Dansukker Vit Sirap
  • 1 litet ägg
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 3/4 dl vatten
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft

Garnering

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • Dansukker Florsocker

Rör matfett och de båda sockersorterna mjukt och luftigt. Tillsätt sirapen och ägget. Arbeta in mjölet. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 timme. Dela degen i 4 delar som kavlas ut till tunna bottnar cirka 30 cm i diameter. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter. Dra bakplåtspapperna med bottnarna från plåtarna och låt dem svalna. Skala och kärna ur äpplena. Lägg äpplebitar, vatten, socker och citronsaft i en kastrull och koka tills äpplena är mjuka. Låt svalna. Lägg samman bottnarna med äpplekompott mellan. Ställ i kylskåp till serveringen. Vispa grädden och vaniljsockret till fast skum. Pudra lite florsocker och klicka eller spritsa grädde ovanpå tårtan precis innan serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;