Mördegstårta med äpple

Mördegstårta med äpple
Betyg: (9st)

Ingredienser

  • 250 g rumstempererat smör eller margarin
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 msk Dansukker Vit Sirap
  • 1 litet ägg
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 3/4 dl vatten
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft

Garnering

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • Dansukker Florsocker

Rör matfett och de båda sockersorterna mjukt och luftigt. Tillsätt sirapen och ägget. Arbeta in mjölet. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 timme. Dela degen i 4 delar som kavlas ut till tunna bottnar cirka 30 cm i diameter. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter. Dra bakplåtspapperna med bottnarna från plåtarna och låt dem svalna. Skala och kärna ur äpplena. Lägg äpplebitar, vatten, socker och citronsaft i en kastrull och koka tills äpplena är mjuka. Låt svalna. Lägg samman bottnarna med äpplekompott mellan. Ställ i kylskåp till serveringen. Vispa grädden och vaniljsockret till fast skum. Pudra lite florsocker och klicka eller spritsa grädde ovanpå tårtan precis innan serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker