Norska våfflor

Norska våfflor
Betyg: (28st)

Ingredienser

4st Ägg
1st Äggula
200g Strösocker
1 tsk Vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
2 dl Filmjölk
3 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
250g Smält smör
700g Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1 tsk Mald kardemumma

Sylt
1 kg Hallon
300g Syltsocker
1st Citron, pressad

Sylt
Koka upp bären med syltsocker och citronsaft i 5 minuter.
Häll upp i burk och låt svalna av i kylskåp.

Ha ägg, äggula och socker i en skål och vispa dem samman tills du har en ljus och luftig smet.
Smält smöret.
Blanda ner filmjölk, mjölk, grädde och smöret i smeten och blanda väl.
Sikta bakpulver, bikarbonat, vetemjöl, och kardemumma, tillsätt dessa i äggblandningen. Tillsätt där efter vaniljen, och vänd in i smeten.
Låt smeten stå och svälla i kylskåpet i minst en timma före gräddning.
Värm upp våffeljärnet och grädda våfflorna på vanligt vis. Jag sprayar mitt järn med matfett mellan varje våffla.
Servera med grädde och sylt!

Recept Manuela Kjeilen