Kaka
Garnering
Tillbehör
En mjuk, saftig kaka enbart för vuxna.
Mal nötkärnorna. Rör samman ägg, margarin, de båda sockersorterna samt vetemjöl och de malda nötterna. Häll drygt hälften av smeten i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Skala och klyfta päronen och lägg ovanpå smeten. Bre över resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 35 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Skala, halvera och kärna ur päronen. Koka upp vatten och socker. Lägg i päronen och dra grytan från värmen men låt päronhalvorna ligga kvar i 5-10 minuter beroende på mognadsgrad. Ta upp päronen och låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg tillbaka kakan i den nu rengjorda formen och lägg päronhalvorna ovanpå kakan med den runda sidan uppåt. Blanda vin och gelésocker i en kastrull och koka upp. Tillsätt Xanten och låt svalna av något innan gelén hälls över päronen. Vispa grädde och vaniljsocker fast. Hacka nötterna och vänd ner i grädden. Servera grädden till kakan.
Receptet är framtaget av