Nötkaka med päron

8-10 bitar
Nötkaka med päron
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Kaka

    • 2 dl hasselnötskärnor
    • 3 ägg
    • 3 msk flytande margarin
    • 2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1/2 dl vetemjöl
    • 3 mogna päron

    Garnering

    • 3-4 päron, beroende på storlek
    • 2 liter vatten
    • 3 dl Dansukker Strösocker
    • 35 cl vitt vin
    • 4 dl Dansukker Gelésocker Multi
    • 1/2 dl Xante päronkonjak

    Tillbehör

    • 3 dl vispgrädde
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 dl hasselnötskärnor

    En mjuk, saftig kaka enbart för vuxna.

    Mal nötkärnorna. Rör samman ägg, margarin, de båda sockersorterna samt vetemjöl och de malda nötterna. Häll drygt hälften av smeten i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Skala och klyfta päronen och lägg ovanpå smeten. Bre över resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 35 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Skala, halvera och kärna ur päronen. Koka upp vatten och socker. Lägg i päronen och dra grytan från värmen men låt päronhalvorna ligga kvar i 5-10 minuter beroende på mognadsgrad. Ta upp päronen och låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg tillbaka kakan i den nu rengjorda formen och lägg päronhalvorna ovanpå kakan med den runda sidan uppåt. Blanda vin och gelésocker i en kastrull och koka upp. Tillsätt Xanten och låt svalna av något innan gelén hälls över päronen. Vispa grädde och vaniljsocker fast. Hacka nötterna och vänd ner i grädden. Servera grädden till kakan.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker