Påskig layer cake

Cirka 10 bitar 2 timmar och 20 min
Påskig layer cake
Betyg: (41st)

Ingredienser

    Hallonbotten

    • 4 ägg
    • 4 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
    • 1 dl hallon, ca 100 g
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Citronkräm

    • 200 g vit choklad
    • 250 g smör, rumstempererat
    • 3 1/2-4 dl Dansukker Florsocker
    • 300 g färskost
    • skalet av 1-2 citroner, gärna obesprutade

    Glasyr med valfri smaksättning

    • saften av 3 passionsfrukter eller
    • 2-3 msk färskpressad citronsaft eller
    • 150 g mango, tinad och mixad
    • 4-5 dl Dansukker Florsocker
    • gul karamellfärg

    Dekoration

    • vit choklad, hyvlad
    • påskägg
    • ätbara blommor

    Se film: Så här gör du Påskig layer cake

    Börja med hallonbottnarna. Sätt ugnen 175 °C.

    Vispa ägg och socker vitt och pösigt några minuter. Häll hallonen genom en finmaskig sil och tillsätt saften i ägg- och sockerblandningen.

    Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ned i smeten.

    Häll smeten i 2 smörade löstagbara formar, 16-18 cm i diametern. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna på galler.

    Gör citronkrämen. Smält vit choklad över ett vattenbad. Låt svalna.

    Vispa upp smör och tillsätt den avsvalnade chokladen. Vispa samman florsocker och färskost i en separat skål. Tillsätt smörblandningen.

    Riv ner citronskal och ställ krämen kallt.

    Skär varje botten till två bottnar och lägg den ena på ett tårtfat. Stryk på ett lager citronkräm och lägg på nästa botten. Stryk på ett lager citronkräm och upprepa. Lägg på översta botten och stryk på ett tunt lager citronkräm över hela tårtan. Ställ i kylen cirka 30 minuter för att stelna.

    Ta ut från kylen och stryk på ett sista lager citronkräm över hela tårtan och jämna ut. Ställ i kylen ytterligare cirka 30 minuter för att stelna.

    Gör under tiden glasyren. Blanda ihop florsocker och valfri smaksättning, den ska vara tjock nog för att stanna kvar på toppen av tårtan. Tillsätt gul karamellfärg för extra färg.

    Häll glasyren i en kanna eller sprits och häll den försiktigt på toppen av tårtan. Låt glasyren rinna ner över kanterna. Låt stelna.

    Hyvla vit choklad och lägg som ett bo i mitten av tårtan, placera några godisägg uppe på. Dekorera resten av tårtan med godisägg och strö över ätbara blommor.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker