Päronbakelse

6 portioner Tid: 1 timme + 5 timmar i frys
Päronbakelse
Betyg: (23 st)

Ingredienser

Kladdkakebotten
100 g smör
2½ dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
smör och ströbröd till formen

Päronbavaroise
1½ blad gelatin
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl Dansukker Strösocker
2 äggulor
½ dl päronpuré
¼ dl vatten
1 droppe grön karamellfärg
1¼ dl grädde, lättvispad

Pärongelé
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 dl päronsaft
1 msk citronsaft


En dessert som kräver tid men känns lyxig att servera efter en middag. Mixa riktigt mogna päron till purén.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner muscovadorörsocker och ägg.
2. Sikta ner övriga ingredienser och blanda samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 cm i diameter.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna.
4. Ta sex utstickare, 4–6 cm i diameter, och tryck ner i kakan. Låt kakan sitta kvar i formarna. Ta bort överflödig kaka.
5. Päronbavaroise: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Tillsätt äggulorna under vispning och sjud till 83°.
6. Häll gräddblandningen i en kall bunke och tillsätt päronpuré, vatten och lite karamellfärg. Ta upp gelatinet och krama ut vattnet. Lägg i päronblandningen och mixa. Plasta och kyl till cirka 15°.
7. Vänd ner lite i taget av den lättvispade grädden i päronblandningen under omrörning. Gör det inte för snabbt, då kan den skära sig.
8. Fördela jämnt över de sex chokladkakebottnarna och ställ i frysen, gärna över natten.
9. Pärongelé: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka blandningen 30 sekunder. Låt svalna lite. Fördela gelén över päronbavaroisen och frys ytterligare några timmar.
10. Ta ut bakelserna cirka 15 minuter före servering.

Recept Linnea Andrae, Tyresö