Pekannötpaj med Amarula

Pekannötpaj med Amarula
Betyg: (0st)

Ingredienser

Pajdeg
180g Osaltat smör
¼ tsk Salt
100g Florsocker
1 st Stort ägg
260g Vetemjöl
1 tsk Vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Pekannötfyllning
450g Pekannötter
60g Osaltat smör
100g Farinsocker
375g Glykossirap
1 msk Amarula
2 tsk Vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
5 st Stora ägg
En nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med pajdegen. Häll alla ingredienser i en köksmaskin och kör igång maskinen tills att alla ingredienser är blandade och bildar en deg. Men kör maskinen så lite som möjligt. Lägg degen i en plastpåse och kläm ut den lite så att den blir platt. Lägg degen i kylskåpet i 2 timmar.

Kavla ut degen på ett mjölat arbetsbord, degen ska bli ganska tunn - ca 2 - 3 mm tjock.
Använd en muffinsplåt eller en stor pajform, beroende på om du vill göra en stor paj eller portionsdesserter.
Till den stora pajen rullar du upp degen på en kavel och rullar ut den igen över pajformen, tryck sedan ut degen mot kanterna så att degen blir jämn och fin.
Till portionsformarna stansar du ut cirklar och försiktigt klä in kanterna i muffinsplåten en och en.
Sätt formen i kylen så länge.

Laga fyllningen
Grovhacka nötterna. Häll ut dem på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem sedan svalna av.
Ha smör, socker, farinsocker och glykos i en kastrull. Värm upp på medelvärme tills att sockret har löst upp sig. Häll i vaniljextrakten och Amarulan och låt sedan fyllningen svalna av.
Ha ägg och salt i en skål och blanda ihop dem lätt. Tillsätt den smälta sockerblandningen och rör dem lätt samman. Vänd ner pekannötterna och häll sedan fyllningen i pajskalen.
Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 1 timma. Låt pajen svala innan det är dags för servering.
Servera gärna med glass eller karamellsås!

Recept Manuela Kjeilen