Riven äppelkaka

6 personer
Riven äppelkaka
Betyg: (0st)

Ingredienser

3 dl vetemjöl
100g smör eller margarin
2 msk Dansukker Vit Sirap
3 msk kallt vatten

Fyllning
100 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Strösocker
4 syrliga äpplen
2 stora äggvitor

1 äggula till pensling

Arbeta samman vetemjöl, margarin, sirap och vatten till degen . Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C.

Klä en ugnssäker form cirka 24 cm i diameter, med degen. Skär bort överskjutande deg. Nagga degen i bottnen med en gaffel. Riv ner mandelmassan grovt i formen

Fyllning
Rör matfettet och strösockret pösigt till fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem i smeten.

Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner i äpplesmeten. Bred smeten över den rivna mandelmassan. Gör remsor av den överblivna degen och lägg som ett galler över äpplena. Pensla med äggulan.

Grädda den rivna äppelkakan mitt i ugnen i 35-45 minuter.

Servera äpplekakan ljummen med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker