Saffransbullar med pistagenötter

ca 40 st. 2 tim.
Saffransbullar är en klassiker till julen, och här har vi fyllt dem med en god pistagefyllning. Pensla saffransbullarna med smält smör, doppa i strösocker och servera under julens små fikastunder.
Saffransbullar med pistagenötter
Betyg: (11st)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 msk Dansukker Strösocker
  • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Pistagefyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 80 g pistagenötter, skalade
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
  • skalet av 1 apelsin, gärna obesprutad

Garnering

  • smör
  • Dansukker Strösocker

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den rumstempererade mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap. Dela smöret i kuber och blanda i. Rör om ytterligare.

Blanda i vetemjöl, lite i taget och arbeta samman degen. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen tills den släppt bunkens kanter, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Förbered fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn och hacka pistagenötterna. Mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna. Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor.

Forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan. Lägg snurrorna i bullformar på en plåt. Låt jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker