Saftiga kanelbullar, glutenfria

Cirka 18-20 st
Saftiga kanelbullar, glutenfria
Betyg: (39st)

Ingredienser

25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
3 dl mjölk, kall eller rumsvarm
3/4 dl strösocker eller vit sirap
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk nystött kardemumma
5 1/2–6 dl glutenfri mjölmix med havre
75 g smör, rumsvarmt

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
3 msk rörsocker
1/2 msk kanel

Pensling och garnering
Vatten alt. mjölk eller uppvispat ägg
Pärlsocker

1. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och hälften av mjölmixen.

3. Klicka ner smör och resten av mjölet, lite i taget och bearbeta degen ordentligt. Se upp så att det degen inte blir för fast, den ska fortfarande vara kladdig.

4. Låt jäsa under plastfolie ca 40 minuter.

5. Rör samman smör, rörsocker och kanel till fyllningen.

6. Ta upp degen på lätt mjölat bakpapper. Platta ut den lite med mjölad (eller lätt oljad hand, använd en neutral olja). Lägg degen på papperet 10-15 minuter i frysen (den blir lättare att kavla).

7. Ta fram och kavla degen till en rektangel ca 30 x 35 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop (ta hjälp av papperet). Skär med vass vattensköljd kniv i ca 2 cm bitar. Lägg i bullformar.

8. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

9. Pensla eller spraya med vatten, mjölk eller uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Recept Birgit Nilsson Bergström