Smulpaj

Smulpaj
Betyg: (119 st)

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning

  • 6-800 g bär eller frukt
  • 1/2-3/4 dl Dansukker Strösocker
  • 1-2 msk potatismjöl

Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter. Blanda övriga ingredienser i en skål. Häll på smöret och blanda väl. Ställ i kylskåp i ett par timmar. Lägg valfri frukt eller bär i en smord pajform. Bär beströs med potatismjöl så att saften sugs upp av detta. Smula pajdegen över. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter.

Variationer
Du kan även smaksätta degen med 2 krm mald kardemumma.
Byt ut 1 dl av vetemjölet mot 1 dl havregryn.
Äpplepaj blir extra god om du byter ut hälften av sockret mot farinsocker. Doppa gärna äpplebitarna i lite kanel innan de läggs i formen. Det blir extra gott med hackad mandel till plommon.

Receptet är framtaget av

Dansukker