Vörtbröd

4 limpor
Vörtbröd
Betyg: (22st)

Ingredienser

  • 1 l julmust
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl Dansukker Brödsirap
  • 100 g flytande margarin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin
  • ca 3 l rågsikt

Pensling

  • ägg

Smula jästen i degskålen. Värm musten till ca 37° och häll i skålen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, pomeransskal, salt och margarin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåts-papper och med en remsa bakplåtspapper emellan varandra. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda vörtbröden i ca 40 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Receptet är framtaget av

Dansukker