Syltskolan

Med Dansukker Syltsocker kan du enkelt göra din egen sylt.

Så gör du din egen sylt på 5 minuter

Med Dansukker Syltsocker är det enkelt att lyckas med din hemgjorda sylt. Bären väljer du efter tillgång, tycke och smak. Här har du tre olika varianter på basrecept att utgå från, beroende på hur stor sats du vill göra och hur söt du vill ha din sylt.

Basrecept sylt

2 liter bär (ca 1 kg)
1 kg Dansukker Syltsocker

Mindre sats sylt
500 g bär
3 dl Dansukker Syltsocker (300 g)

Mindre söt sylt
4 liter bär (ca 2 kg)
1 kg Dansukker Syltsocker
Obs! Här kan du behöva förlänga koktiden.

Skölj och rensa bären. Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

 

Se vår film

Så här enkelt gör du sylt!

Så här enkelt gör du sylt med Dansukkers Syltsocker.

 

Frukt och bär du kan göra sylt på

Björnbär

Björnbär (Rubus fructicosus) Det finns mer än hundra olika björnbärssorter som växer vilt i Sverige. Alla varianterna är inte lika goda, så smaka innan du börjar plocka många av dem. Björnbär används oftast till saft, sylt och desserter.

Blåbär

Blåbär (Vaccinium myrtillus) växer i stort sett över hela landet. I skogarna i söder växer de till nästan halvmeter höga buskar, medan plantorna på fjällhedarna inte blir mer än några centimeter höga. Blåbär är rika på A- och C-vitamin. Blåbär används till sylt, soppa och andra desserter.

Enbär

Enbär (Junipers communis) Enen växer i hela landet, ända upp i fjälltrakterna. Storleken varierar från lågväxande buske till flera meter höga "träd". Enbären används till dricka och som krydda i bland annat vilträtter. Enbär används även vid tillverkning av gin och genever.

Fläder

Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft.

Hallon

Hallon (Rubus idaeus) är släkt med björnbär, hjortron och åkerbär. Finns även i en vild variant som brukas kallas skogshallon. Ett av våra vanligaste syltbär, men passar även utmärkt till saft, i pajer och andra desserter samt i bakverk. Hallon är även gott att äta naturella med lite mjölk, grädde eller glass.

Havtorn


Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer på soliga stränder. Är vanligast längs Bottenviken och norra Östersjökusten ner till Stockholm men kan även hittas på Öland och längs Västkusten. Är ett mycket C-vitaminrikt bär som dock är svårplockat eftersom buskarna har långa, vassa piggar. Dessutom är bären så saftrika att de lätt går sönder när de plockas. Bäst är att klippa loss bären från grenarna med hjälp av en sax, direkt ner i en hink eller skål. Används till saft, gelé och marmelad.

Hjortron

Hjortron (Rubus chamaemorus) växer mer eller mindre i hela landet men finns i rikliga mängder i Norrland. Hjortron är mycket C-vitaminrika och innehåller även en hel del bensoesyra. Hjortron används till mylta (osötat mos), sylt, likör och dessert.

Jordgubbar

Jordgubbar (Fragaria ananassa) är vårt mest populära sommarbär. Jordgubbarna kom inte till Europa förrän på 1700-talet och i Sverige först i slutet av detta århundrade. Jordgubbar används till saft, sylt och desserter och bakverk men äts i stor utsträckning som de är med grädde och socker. Tidigare använde man jordgubben som medicinalväxt eftersom det var blodstillande och kunde stoppa diarréer. Jordgubben är mycket rik på C-vitamin fibrer. Bären kan odlas ända upp till polcirkeln men de största odlingarna finns i södra Sverige. Används till saft och sylt. Det låga pektininnehållet gör att jordgubbssylt lätt blir lös om man inte använder Syltsocker.

Krusbär

Krusbär (Ribes uva-crispa) kommer ursprungligen från Kaukasus och nådde Sverige på 1600-talet. På 1800-talet fanns det uppemot 1000 olika sorters krusbär, men i början av 1900-talet kom mjöldaggssvampen och förstörde mycket av förädlingsarbetet. Idag finns de sorter kvar som är resistenta mot mjöldagg. Krusbär finns som gröna, gula eller röda och används i huvudsak till sylt och desserter.

Körsbär

Körsbär finns i två varianter, sötkörsbär (Prunus avium) och surkörsbär (Prunus cerasus).
Körsbär är vanligt förekommande som vildväxande träd i Europa och även i de södra delarna av Sverige. Sötkörsbären är goda färska medan surkörsbär passar bäst till saft, sylt, likör och vin.

Lingon

Lingon (vaccinium vitis idaea) finns över hela landet och eftersom lingonsylten är så starkt förknippat med vår husmanskost kan bären sägas vara en del av vår svenska matkultur. Vad vore köttbullar, fläskpannkaka och blodpudding utan lingonsylt? Lingon innehåller mycket bensoesyra och är därför hållbara även utan tillsats av socker. Gammaldags vattenlingon (surlingon) gjorde man på så vis att man fyllde burkar och flaskor med lingon och kokt, avsvalnat vatten och förslöt dem. Vattenlingonen åts med socker och grädde till dessert eller som de var till olika kötträtter. Lingon används idag mest till sylt och dricka.

Nypon

Nypon (Rosa dumalis) De 2–3 meter höga nyponbuskarna växer vilt i södra Sverige upp till Stockholmstrakten. Frukten är mycket C-vitaminrik men plockas inte så mycket längre. Nypon används i huvudsak till soppa.

Plommon

Plommon (Prunus domestica) Det lär finnas cirka 2000 olika plommonarter i världen. Plommon kan vara gula, röda och violetta. Frukterna mognar under perioden augusti–oktober och har mycket kort hållbarhet. De flesta plommon äts färska eller i desserter men de ger även god saft och sylt/marmelad. Förr använde man ofta plommon som en medicinalväxt mot förstoppning.

Päron

Päron (Pyrus communis) Odling av päron har konstaterats i Grekland redan omkring 1000 år f. Kr. I Sverige har frön av päron påträffats i gravfynd från yngre stenåldern och odling är känd sedan medeltiden. Päronen är en nära släkting till äpplena och är också efter äpplena den mest poulära frukten i Sverige. Tyvärr har päron en kortare hållbarhet, men vissa sorter kan sparas från skörden i augusti–september till in i december. Päron äts i huvudsak färska eller som dessert men är också goda till marmelad.

Röda vinbär

Röda vinbär (Ribes rubrum) Används, liksom vita vinbär, på samma sätt som svarta vinbär.

Rönnbär

Rönnbär (Sorbus aucuparia) Växer både i trädgärdar och i vilt tillstånd. Bären är påtagligt sura och mycket rika på C-vitamin rika och används i huvudsak till gelé. För att ta bort lite av det sura och kärva bör man vänta med att plocka rönnbären till efter årets första frostnatt eller frysa in bären före användning. Rönnbären är mycket populära bland många av våra svenska fåglar.

Slånbär

Slånbär (Prunus spinosa) innehåller höga halter av garvämnen och har därför en mycket sträv, kärv smak. Bären bör därför frysas innan de används eller plockas efter den första frosten kommit. Bären används till saft och likör.

Smultron

Smultron (Fragaria vesca) är idag ganska sällsynta. De bör avnjutas färska, utan tillagning.

Svarta vinbär

Svarta vinbär (Ribes nigrum) är trädgårdsbär som även kan hittas i vilt tillstånd. Används till saft, sylt och gelé. Vinbär är mycket pektinrika, varför de bör vara riktigt mogna för att användas till att koka saft.

Tranbär

Tranbär (Vaccinium oxycoccus) är en pektin- och C-vitaminrik släkting till lingonen. Tranbären är mycket sura och bör inte plockas förrän efter det att den första frosten minskat surheten i bären något. Växten har långa, krypande stjälkar vilket gör det till en tidsödande syssla att plocka bären, och i Sverige plockas de därför heller inte särskilt mycket. I Finland plockas det däremot massor med tranbär och här görs även en god tranbärslikör, Karpalo. I övrigt kan tranbär användas på samma sätt som lingon.

Vindruvor

Vindruvor (Vitis vinifera) kom till Sverige på 1700-talet men har odlats i mer än 6000 år i andra delar av världen. Används till vin och gelé och äts ofta naturella.

Äpple

Äpple (Malus domestica) är en frukt som förekommer i hela världen och som har funnits mycket länge. I samband med utgrävningar i Alvastra hittade man ett förkolnat äpple som var 2500 år gammalt. I Kajsa Wargs kokbok från 1755 finns recept på äpplemos och skånsk äpplekaka. De mest odlade sorterna i Sverige är Aroma, Cox Orange samt Ingrid Marie. Äpplen äts naturella men används också till mos, must, juice och i ett stort antal desserter.

Våra produkter

Socker ger, förutom sötma och energi, också volym och textur i många livsmedel. Socker har också konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper i t ex marmelad och bröd. Fruktsmaker i drycker och sylt framhävs och sockret hjälper till att bevara färgen på sylt och marmelad.

Syltprodukter

Syltprodukter

Syltsocker

Syltsocker

Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt på några minuter. I paketet som innehåller 1 kg finns allt du behöver för ett lyckat syltkok; Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat som gör sylten hållbar och som finns naturligt i till exempel rönnbär. Bara använd 1 del frukt och bär (både frysta och färska går bra) till 1 del Syltsocker. Låt koka några minuter och sylten är redo att njutas!

Mått och vikt: Syltsocker
1 dl = ca 85 g

EKO Syltsocker

EKO Syltsocker

EKO Syltsocker är nu tillverkat mestadels med närodlade ekologiska sockerbetor från Tyskland. Även receptet är förbättrad och ger en mindre söt sylt med bättre och fastare konsistens. När du syltar med Dansukker EKO Syltsocker är förhållandet mellan bär och socker 2:1, det vill säga 1 kg bär eller frukt till en förpackning EKO Syltsocker 500g.

Syltsocker 1+3

Syltsocker 1+3

Alternativet för dig som vill ha en sylt eller en marmelad med mindre socker. Syltsocker 1+3 fungerar som vanligt syltsocker med bra konsistens och hållbarhet på sylten. Använd ett paket (330 g) Syltsocker 1+3 till 1 kg bär. Med hjälp av Syltsocker 1+3 gör du din egen sylt eller marmelad på några minuter.

Gelésocker Multi

Gelésocker Multi

Innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl) och kan användas istället för gelatin. Gelésockret är perfekt till frukttårta med gelé, mousse, pannacotta och pudding. Det är också bra när du vill laga en fastare sylt eller marmelad. Använd då 500 g bär eller frukt till 2–3 dl Gelésocker Multi. Låt koka några minuter och marmeladen är klar.

Mått och vikt: Gelésocker Multi
1 dl = ca 95 g

Andra sockerprodukter

Ljust Muscovadorörsocker Fairtrade

Ljust Muscovadorörsocker Fairtrade

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret är fuktigt, finkornigt och har en fin smak av karamell. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Som krydda i matlagningen, till bakverk och desserter. Förhöjer smaken i såser, dressingar och marinader.

Tips! Strö över lite Ljust Muscovadorörsocker när du ugnsbakar grönsaker.

Mörkt Muscovadorörsocker Fairtrade

Mörkt Muscovadorörsocker Fairtrade

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret har en fin lakritston och är fuktigt och finkornigt. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Passar utmärkt i såser, marinader och chutney. Ger intressanta smakbrytningar, speciellt tillsammans med choklad.

Tips! Prova att byta strösocker mot Mörkt Muscovadorörsocker i chokladbakverk, t ex tryfflar och kladdkaka.

Syltrecept

Röd vinbärssylt med vanilj
Röd vinbärssylt med vanilj

1 burk

Ingredienser

300 g röda vinbär
2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 vaniljstång


Dela vaniljstången. Rensa och skölj vinbären. Koka ihop vinbär, syltsocker och vaniljstång i 4-5 min. Ta av från plattan och låt skumma. Häll upp sylten i varm och väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.

Blåbärssylt
Blåbärssylt

1 burk

Ingredienser

500 g blåbär
250 g Dansukker Syltsocker


Skölj och rensa bären. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Vinbärssylt med morötter
Vinbärssylt med morötter

2 burkar

Ingredienser

500 g röda och svarta vinbär
200 g morötter
400 g Dansukker Syltsocker
2 msk citronsaft
1 dl vatten


Rensa vinbär. Skölj, skala och riv morötter grovt.

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma noga.

Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Jordgubbssylt med kardemumma och lime
Jordgubbssylt med kardemumma och lime

2 burkar

Ingredienser

1 kg (2 liter) jordgubbar
1/2 kg Dansukker Syltsocker
saften från 2 lime (4 msk)
2 tsk kardemumma


Lägg bär, syltsocker, limesaft och kardemumma i en kastrull och koka under omrörning i 3-5 minuter.

Skumma. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på lock. Förvara kallt.

Koka sylt på stormkök
Koka sylt på stormkök

Ingredienser

2 delar bär
1 del Dansukker Syltsocker


Ta dina nyplockade bär och sylta à la minute. Ta 2 delar bär och 1 del Syltsocker och koka några minuter på stormköket. Enkelt och gott.

Tips. Om det blåser mycket kan det behövas ett par minuter extra koktid i stormköket.

Rabarber- och hallonsylt
Rabarber- och hallonsylt

1 burk

Ingredienser

250 g rabarber
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker


Skölj rabarber, rensa hallon och skiva rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.

Låt koka cirka 6 minuter. Skumma väl och mixa sylten om så önskas.

Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Rabarber & jordgubbssylt med vanilj
Rabarber & jordgubbssylt med vanilj

Ingredienser

250 g jordgubbar
250 g rabarber
3,5 dl Dansukker Syltsocker
1 vaniljstång


Dela rabarberna och jordgubbarna i mindre bitar.

Lägg i en gryta tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka cirka 5 minuter.

Skumma av. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Recept i samarbete Malin Fränberg/Matbyrån Sthlm

Se film: Så här gör du Rabarber & jordgubbssylt med vanilj

Röd vinbärssylt
Röd vinbärssylt

2 burkar

Ingredienser

600 g röda vinbär
400 g Dansukker Syltsocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker


Rensa och skölj bären. Lägg vinbär, syltsocker och muscovadorörsocker i en kastrull och låt koka ca 8 minuter.

Skumma väl och häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Tips! Det går utmärkt att ta hälften blåbär och hälften röda vinbär. Underbar kombination!

Rabarbersylt med fläder
Rabarbersylt med fläder

1 burk

Ingredienser

500 g rabarber
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 knippe mynta
250 g Dansukker Syltsocker


Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull.

Låt koka ca 7-8 minuter. Skumma väl och plocka bort myntan. Mixa rabarbersylten om så önskas.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hjortronsylt
Hjortronsylt

2 burkar

Ingredienser

500 g hjortron
250 g (3 dl) Dansukker Syltsocker


Skölj och rensa hjortronen. Blanda bär och syltsocker i en kastrull och låt koka cirka 10 minuter. 

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Aronia- och äppelsylt
Aronia- och äppelsylt

2 burkar

Ingredienser

500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen 
1/2 dl vatten
400 g (4,7 dl) Dansukker Syltsocker

Valfri smaksättning
droppar citruslikör, valfritt


Skölj och rensa aroniabären. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter. Tillsätt citruslikör om så önskas.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara.

Äppel- och hjortronsylt
Äppel- och hjortronsylt

2 burkar

Ingredienser

600 g skalade äpplen
400 g hjortron
500 g Dansukker Syltsocker
1 tsk kanel, malen
1/2 tsk ingefära, malen
1/4 tsk kryddnejlika, malen
Valfri smaksättning
2 tsk tequila


Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Skölj och rensa hjortronen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på låg värme 1 10-15 minuter.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Kiwisylt
Kiwisylt

2 burkar

Ingredienser

800 g kiwi (500 g efter skalning)
saften av 1/2 citron
300 g Dansukker Syltsocker


Skala kiwin och skär i mindre bitar.

Lägg kiwin i en kastrull tillsammans med pressad citronsaft och syltsocker.

Låt koka i 7-8 min. Skumma väl.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Traditionell lingonsylt
Traditionell lingonsylt

2 burkar

Ingredienser

1 kg lingon
1/2 kg Dansukker Syltsocker
1/2 dl vatten

Smaksättning
1/2 kruka rosmarin, hackad


Rensa och skölj bären. Lägg bären, syltsocker och vatten i en kastrull. Tillsätt rosmarin efter eget tycke.

Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma. Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Tips! Servera till ostbrickan eller som tillbehör.

Havtornssylt
Havtornssylt

1 burk

Ingredienser

500 g havtorn
250 g Dansukker Syltsocker


Blanda havtorn och syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 6-8 minuter.

Skumma väl och häll upp i en varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Hallon-, lime och lakritssylt
Hallon-, lime och lakritssylt

2 burkar

Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Saften av 1/2 lime
1 tsk lakritspulver


Skölj hallonen och blanda tillsammans med syltsocker, lime och lakritspulver. Koka i 6–7 minuter.

Skumma väl och häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Drottningsylt med en touch av lime
Drottningsylt med en touch av lime

2 burkar

Ingredienser

250 g blåbär
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 2 lime, gärna obesprutade


Skölj bären och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.
Skölj limen och riv ner skal och limesaft.
Låt koka i 5-6 minuter. Skumma.
Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Sylt på vattenmelon och jordgubbe
Sylt på vattenmelon och jordgubbe

Ingredienser

250 g vattenmelon
250 g jordgubbar
Saft från 1 citron
300 g Dansukker Syltsocker


Kärna ur vattenmelonen genom att pressa den genom en sil.
Rensa och skölj jordgubbarna.
Lägg i en gryta och mixa allt med en stavmixer.
Tillsätt citronsaft och syltsocker.
Låt koka 3–6 minuter eller tills konsistensen är fast. Skumma av under tiden.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar, förslut och förvara kallt.

Jordgubbsylt med citron och mynta
Jordgubbsylt med citron och mynta

2 burkar

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 1 citron, gärna obesprutad
Färsk mynta


Rensa och skölj bären. Är bären stora kan man dela eller mixa dem.
Lägg bären i en gryta tillsammans med syltsockret och citronen. Koka upp och låt koka 2–5 minuter. Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.
Tag grytan från värmen, skumma noga. Knipsa av myntablad och lägg i syltkoket. Rör om. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast. Förvara svalt.

Jordgubbssylt med Sambuca
Jordgubbssylt med Sambuca

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
3 msk Sambuca (lakritslikör)


Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa dem med en mixerstav.

Blanda jordgubbar och sockret i en gryta. Tillsätt Sambuca.

Låt koka i 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Hallonsylt med ingefära & lime
Hallonsylt med ingefära & lime

Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Ekologiskt Syltsocker
3 tsk färskriven ingefära
Skal och saft från 1 tvättad ekologisk lime


Skölj bären, tillsätt syltsocker, ingefära och lime.

Låt koka 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Kryddig lingonsylt
Kryddig lingonsylt

cirka 1 liter

Ingredienser

5 dl rödvin
1 stjärnanis
6 kryddnejlikor
2 kanelstänger
1/2 kg lingon
5 dl Dansukker Syltsocker


Koka rödvin och kryddor i 10 minuter. Plocka upp kryddorna och lägg i lingonen och koka i 5 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rumtopfsylt
Rumtopfsylt

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

3 dl (150 g) jordgubbar
3 dl (150 g) hallon
3 dl (150 g) krusbär
3 dl (150 g) röda vinbär
3 dl (150 g) svarta vinbär
7 dl Dansukker Syltsocker
1 dl rom


Skölj och rensa bären. Dela jordgubbarna och krusbären. Lägg samtliga bär i en gryta och häll på syltsockret. Låt stå över natten och safta sig. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

Ta grytan från värmen och rör i romen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Bären ovan är enbart förslag, de kan ersättas av andra bär eller frukt i bitar.

Körsbärssylt med Campari
Körsbärssylt med Campari

cirka 1 1/4 liter

Ingredienser

1 kg körsbär
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl Campari


Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Krusbär, kiwi och vindruvssylt
Krusbär, kiwi och vindruvssylt

2 burkar

Ingredienser

300 g gröna krusbär
300 g kiwi
300 g gröna vindruvor
1/2 dl vatten
1/2 dl limesaft
600 g Dansukker Syltsocker


Skölj och snoppa krusbären. Skala och skär kiwin i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna.

Blanda bär, frukt, vatten och limesaft i en kastrull och sjud på svag värme 10 minuter. Tillsätt syltsocker och koka ytterligare 6-8 minuter.

Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Drottningsylt
Drottningsylt

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

2 liter (1 kg) hallon
1 liter (1/2 kg) blåbär
1 kg Dansukker Syltsocker 

För mindre mängd sylt
250 g hallon
125 g blåbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker


Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Lyxig jordgubbs­sylt
Lyxig jordgubbs­sylt

cirka 5 dl

Ingredienser

1/2 liter (250 g) jordgubbar
2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 cl konjak 


Skölj jordgubbarna, ta bort blomfästena och skiva dem. Blanda jordgubbsskivorna med syltsockret i en kastrull och koka i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och konjak. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Hallon-kokossylt
Hallon-kokossylt

Ingredienser

1 kg hallon
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor
4 msk kokoslikör, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g hallon
2 dl Dansukker Syltsocker
2 tsk kokosflagor
1 msk kokoslikör, kan uteslutas


Skölj och rensa hallonen. Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt kokosflagor och likör. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Vinbärssylt
Vinbärssylt

Ingredienser

1 1/2 kg röda vinbär
2 dl russin
1 kg Dansukker Syltsocker


Skölj och rensa vinbären. Skölj russinen. Blanda samman ingredienserna i en gryta och sjud under omrörning i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Björnbärssylt med gin
Björnbärssylt med gin

2 burkar

Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl gin

För mindre mängd sylt
250 g björnbär
3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/4 dl gin


Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubbssylt med lavendel
Jordgubbssylt med lavendel

Ingredienser

1 kg (2 liter) jordgubbar
300 ml äpplecider
1 kg Dansukker Syltsocker
1-2 msk lavendelblommor


Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter. Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning. Tag grytan av värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Körsbärssylt med choklad
Körsbärssylt med choklad

Ingredienser

1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g körsbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk citronsaft
20 g riven mörk choklad
2 tsk konjak


Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubb- och rabarbersylt
Jordgubb- och rabarbersylt

Ingredienser

500 g jordgubbar
500 g rabarber
7 1/2 dl Dansukker Syltsocker

För mindre mängd sylt
125 g jordgubbar
125 g rabarber
1 1/2 - 2 dl Dansukker Syltsocker


Mixa frukterna. Tillsätt syltsockret och koka i 5-10 minuter.

Äppelsylt med ingefära
Äppelsylt med ingefära

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
1/2 kg Dansukker Svenskt Strösocker
1 krm natriumbensoat


Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.

Hallonsylt
Hallonsylt

2 burkar

Ingredienser

1 kg hallon
1/2 kg Dansukker Syltsocker


Rensa hallon och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker. Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma sylten. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt. Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.

Jordgubbssylt
Jordgubbssylt

Ingredienser

2 l jordgubbar
1 kg Dansukker Syltsocker


Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.

Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp. Koka i två minuter.

Tag grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.

Förvara svalt.

Svartvinbärssylt
Svartvinbärssylt

2 burkar

Ingredienser

1 kg svarta vinbär
1/2 kg Dansukker Syltsocker
1/2 dl vatten


Rensa och skölj bären. Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma. Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Björnbärssylt
Björnbärssylt

2 burkar

Ingredienser

1 kg björnbär
1/2 kg Dansukker Syltsocker
1 msk vatten

Smaksättning
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker


Rensa och skölj bären. Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull. Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.

Låt koka i 5-7 minuter.

Skumma. Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Marmeladrecept

Blåbärsmarmelad
Blåbärsmarmelad

2 burkar

Ingredienser

1 kg blåbär
750 g Dansukker Syltsocker
1 dl färskpressad limesaft (ca 2 lime)
skalet från 1 lime

Alternativ smaksättning
4-5 tsk lakritspulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Rensa blåbär och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker, limesaft och limeskal. Tillsätt valfri smaksättning om så önskas.

Låt koka i cirka 5 minuter.

Skumma marmeladen. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Marmelad på gula tomater
Marmelad på gula tomater

1 burk

Ingredienser

400 g gula cocktailtomater
4 msk vatten
3 msk limesaft
190 g (2 1/4 dl) Dansukker Syltsocker
15 blad färsk basilika


Skölj och skär tomaterna i bitar och lägg i en kastrull.

Tillsätt vatten, limesaft och koka i 5 minuter. Häll i syltsockret och koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt basilika.

Ta kastrullen från värmen. Skumma väl. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Nyponmarmelad
Nyponmarmelad

1 burk

Ingredienser

100 g (2 dl) torkade nypon
7 dl vatten
1 citron, skal och saft, gärna obesprutad
500 g Dansukker Syltsocker


Koka nypon, vatten, citronsaft och skal i 10 minuter. Tillsätt syltsocker och koka ytterligare ca 8 minuter.

Skumma. Häll upp nyponmarmeladen på varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Björnbärsmarmelad med viol
Björnbärsmarmelad med viol

1 burk

Ingredienser

300 g björnbär
200 g Dansukker Syltsocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Smaksättning
70 g violgodis, kan uteslutas men koka då marmeladen några minuter längre.


Rensa och skölj bären. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka 8-10 minuter. Rör då och då och se till så att violen inte fastnar i botten.

Skumma. Häll upp björnbärsmarmeladen på varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Blodgrape- och clementinmarmelad
Blodgrape- och clementinmarmelad

1 burk

Ingredienser

1 blodgrape (180 g)
2 clementiner (100 g)
280 g Dansukker Syltsocker
1 dl vatten


Skala och filéa grapefrukten och clementinerna. Skär fruktköttet i bitar och pressa ut saften ur skalen om det finns något fruktkött kvar.

Lägg fruktkött och saft i en kastrull tillsammans med syltsocker och vatten.

Låt koka i cirka 10 min. Skumma väl.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Chorizo- och tomatmarmelad
Chorizo- och tomatmarmelad

1 burk

Ingredienser

80 g chorizo, chörizo går lika bra
1 liten rödlök
1/4 hackad chili
olja
250 g cocktailtomater
1/2 citron, saften
2 msk tomatpuré
1 msk Dansukker Mörk Sirap
1/2 dl vatten
250 g Dansukker Syltsocker


Skär chorizon i små bitar. Stek så att de får en fin gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.

Skala och hacka rödlök, finhacka chilin och ta bort kärnorna. Fräs i olja i en kastrull.

Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt citron, tomatpuré, sirap och vatten. Fräs i ca 3 minuter.

Tillsätt syltsocker och chorizon, koka i ca 5 minuter. Rör om då och då.

Ta grytan från värmen. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Plommonmarmelad
Plommonmarmelad

2 burkar

Ingredienser

800 g plommon, valfri sort
400 g Dansukker Syltsocker
2 kanelstänger

Smaksättning
2-3 msk mörk rom


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Blanda plommon, syltsocker och kanelstänger i en kastrull och koka under omrörning i 3-4 minuter.

Ta ut kanelstängerna och skumma noga. Mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.

Tillsätt rom efter eget tycke och koka ytterligare 2 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Vindruvsmarmelad på gröna druvor
Vindruvsmarmelad på gröna druvor

Ingredienser

1 kg vindruvor
4 msk färskpressad citronsaft
500 g Dansukker Syltsocker
1/2 krm kardemumma, malen


Skölj och dela druvorna i bitar. Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka i 5-6 minuter.

Skumma och mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Krusbärsmarmelad
Krusbärsmarmelad

2 burkar

Ingredienser

500 g krusbär
500 g Dansukker Syltsocker
1 kanelstång


Skölj krusbären och koka i ca 3 minuter.

Mixa krusbären lite slarvigt så att det blir lite bitar kvar. Blanda i syltsocker och kanelstång. Låt koka ca 10 minuter.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rotfruktsmarmelad med timjan
Rotfruktsmarmelad med timjan

2 burkar

Ingredienser

500 g valfria rotfrukter
2 msk vatten
3-4 msk 12 % ättika
250 g Dansukker Syltsocker
1 msk färsk timjan


Skala och riv rotfrukterna på ett rivjärn. Koka tillsammans med vatten och ättika i en gryta i 3 minuter. Mixa och tillsätt syltsocker och timjan.

Låt koka i ytterligare 4 minuter. Skumma väl och häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj
Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj

2 burkar

Ingredienser

500 g rabarber
500 g Dansukker Syltsocker
2 tsk kardemumma, malen
1 vaniljstång


Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma i en kastrull.

Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i kastrullen. Låt koka i 5 minuter.

Skumma väl. Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Fikonmarmelad
Fikonmarmelad

1 burk

Ingredienser

200 g torkade fikon
1 dl vatten
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Syltsocker


Blötlägg fikon i vatten i en skål i 10 minuter. Gnugga sedan bort skalet och dela fikonen i mindre bitar.

Lägg fikonen i en kastrull och tillsätt vatten, rörsocker och syltsocker.

Koka i cirka 5 minuter. Skumma väl och mixa sedan marmeladen.

Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.

Fänkål- och päronmarmelad
Fänkål- och päronmarmelad

1 burk

Ingredienser

2 päron
1 fänkål
1 1/2 dl vatten
saften av 1 citron
250 g Dansukker Syltsocker


Tvätta, skala, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Skölj och skär bort den hårda delen av fänkålen och skär resten i tunna skivor.
Tillsätt vattnet och saften av en citron och koka i 10 minuter.
Lägg i syltsockret och låt koka ytterligare 5 min. Skumma.
Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Äppelmarmelad med smak av karamell
Äppelmarmelad med smak av karamell

Ingredienser

500 g äpplen, t ex aroma
1 1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g Dansukker Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Aprikosmarmelad med blåbär & timjan
Aprikosmarmelad med blåbär & timjan

Ingredienser

400 g färska aprikoser
250 g Dansukker Syltsocker
7 kvistar timjan
100 g (ca 2 dl) blåbär


Dela och kärna ur aprikoserna. Skär dem i mindre bitar och koka upp med sockret i en gryta. Tillsätt timjan.

Låt koka i 3 minuter. Tillsätt blåbären och låt koka ytterligare 1 minut.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.


Tips
Använd gärna torkade aprikoser, men låt dem ligga i blöt i cirka 12 timmar.

Jordgubbsmarmelad med balsamvinäger & svartpeppar
Jordgubbsmarmelad med balsamvinäger & svartpeppar

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
4 msk balsamvinäger
2–3 tsk svartpeppar, krossad


Skölj och rensa bären.

Koka jordgubbarna med syltsockret i 5 minuter.

Tillsätt balsamvinäger och svartpeppar och koka ytterligare några minuter eller till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Grapefruktmarmelad med jordgubbar
Grapefruktmarmelad med jordgubbar

1 burk

Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g jordgubbar
500 g Dansukker Syltsocker


Skär bort skalet och kärna ut grapefrukten.
Skär den i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor.
Tina jordgubbarna om de är frusna och skär dem i mindre bitar.
Blanda grapefrukt- och jordgubbsbitarna med syltsockret i en gryta och koka i 10-15 minuter. Skumma noga.
Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Paprika-hallonmarmelad
Paprika-hallonmarmelad

Ingredienser

500 g röd paprika, rensad vikt
200 g djupfrysta hallon
1 citron, gärna obesprutad, saft och skal
500 g Dansukker Syltsocker


Skålla och skala paprikorna. Rensa bort kärnorna. Mixa paprikorna. Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt. Marmeladen är god till ost.

Plommonmarmelad med vinbär
Plommonmarmelad med vinbär

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

1 kg plommon
1/2 kg svarta och/eller röda vinbär
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad, flisad mandel


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar. Skölj och repa vinbären.

Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hallonmarmelad med lakrits
Hallonmarmelad med lakrits

cirka 1/2 liter

Ingredienser

1 dl vatten
12 Turkisk peppar karameller
5 dl hallon
3 dl Dansukker Syltsocker


Blanda vattnet och karamellerna i en kastrull och sjud tills alla har löst sig. Tillsätt hallonen och syltsockret och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Ekologisk tomatmarmelad
Ekologisk tomatmarmelad

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg ekologiska tomater
1/2 kg Dansukker Ekologiskt Syltsocker
2 rosmarinkvistar
2 ekologiska citroner, saft och skal


Skålla och skala tomaterna. Ta bort blomfästet och kärnorna. Skär tomatköttet i små bitar. Blanda tomatkött, syltsocker samt rosmarin och rivet skal och citronsaft. Koka i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad

cirka 1 liter

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g (1 påse) Dansukker Ekologiskt Syltsocker
1/2 tsk mald kardemumma


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.

Sol på burk med plommon, persikor och aprikoser
Sol på burk med plommon, persikor och aprikoser

cirka 1 liter

Ingredienser

250 g plommon
2 persikor eller nektariner
5 aprikoser
500 g Dansukker Syltsocker
1/2 röd chilifrukt i små bitar
1 tsk Dansukker Vaniljsocker 


Skålla, skala och kärna ur frukterna. Skär frukten i mindre bitar och blanda med syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt chilibitar och vaniljsocker och koka i ytterligare en minut. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt.

Marmeladen är inte bara god till ost och rostat bröd utan smakar även förträffligt till glass.

Jamaica Marmelad
Jamaica Marmelad

Ingredienser

1 1/2 kg apelsiner
4 dl vatten
3 dl rom
3 dl Dansukker Muscovadorörsocker
1 kg Dansukker Syltsocker


Tvätta apelsinerna noga. Skär varje apelsin i åtta klyftor och skiva klyftorna tunt. Blanda apelsinbitarna med vattnet i en gryta och sjud under lock i 15 minuter. Tillsätt rom och de båda sockersorterna och koka under omrörning i 3 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. 

Plommonmarmelad med mandel
Plommonmarmelad med mandel

Ingredienser

1 kg plommon
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad mandel
1/2 dl plommonbrännvin


Skölj plommonen noga och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Blanda plommon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt mandel och plommonbrännvin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara svalt.

Körsbärsmarmelad med banan, lime och vanilj
Körsbärsmarmelad med banan, lime och vanilj

Ingredienser

1/2 kg körsbär
250 g bananer
2 citroner, gärna obesprutade
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Skölj och kärna ur körsbären. Skala och skiva bananerna. Skölj citronen noga och riv skalet grovt. Pressa saften ur citronen. Lägg körsbär, bananskivor, citronskal och citronsaft samt vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i 2-3 minuter. Tillsätt vaniljsockret. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp. Sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara svalt.

Tomatmarmelad
Tomatmarmelad

2 burkar

Ingredienser

1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Dansukker Syltsocker


Skålla och skala tomaterna. Ta bort blomfästet. Skär tomaterna i bitar.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.

Ta grytan från värmen. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Tomatmarmelad med hetta
Tomatmarmelad med hetta

Ingredienser

1 kg mogna tomater
2 röda chilifrukter
5 kryddnejlikor
1 kg Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en gryta och koka under omrörning i 7-8 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Äppel- och plommonmarmelad
Äppel- och plommonmarmelad

2 burkar

Ingredienser

400 g plommon
400 g äpplen
1 1/2 dl vatten
1/2 citron, saften
400 g Dansukker Syltsocker


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Päronmarmelad med saffran och chili
Päronmarmelad med saffran och chili

2 burkar

Ingredienser

1 kg mogna päron
1/2 g saffran
4 msk citronsaft
1 röd chilifrukt
7 dl Dansukker Syltsocker


Skölj, skala och dela päron. Ta bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Lägg i en kastrull tillsammans med saffran och citronsaft. Koka under lock i 5 minuter.

Skölj och finhacka under tiden chili. Lägg chilin och syltsocker i kastrullen och koka i ytterligare 10-15 minuter, utan lock.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost eller bröd.

Persikomarmelad med mynta
Persikomarmelad med mynta

2 burkar

Ingredienser

1 1/2 kg persikor
1 kg Dansukker Syltsocker
1/2 msk färskpressad citronsaft

Smaksättning
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
10 blad färsk mynta


Skålla, skala, kärna ur och skär persikorna i bitar.

Blanda persikobitarna, syltsocker, citronsaft och vaniljsocker i en kastrull och koka i 3-5 minuter.

Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Mixa marmeladen snabbt, låt bitar av frukten vara kvar. Tillsätt myntablad.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Tips! Det går lika bra att använda nektarin till detta recept.

Chutneyrecept

Tomat- och äpplechutney
Tomat- och äpplechutney

2 burkar

Ingredienser

1 kg tomater
2 syrliga äpple
1 lök
olja
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
1 tsk rökt paprikapulver
ca 1 dl vatten
2 dl Dansukker Rörsocker Strö


Skölj tomater och äpple noggrannt och finhacka dem. Skala och hacka lök och fräs i olja i en kastrull tillsammans med tomater och äpplen.

Tillsätt kryddor och vatten. Häll i rörsocker och koka i ca 30 minuter, rör om då och då. Chutneyn ska ha tjockant när den är klar. Skumma väl.

Häll chutneyn på varma, steriliserade och lufttäta glasburkar. 

Förvara i kylskåpet. Hållbarhet 3-4 månader.

Aprikos- och rödvinbärschutney
Aprikos- och rödvinbärschutney

1 burk chutney

Ingredienser

200 g torkade aprikoser
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 msk färsk ingefära
200 g röda vinbär
skalet och saften från en apelsin, gärna obesprutad
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 dl äppelcidervinäger 
1 dl Dansukker Syltsocker


Finhacka aprikoser. Skala, hacka och fräs lök, vitlök och ingefära i olivolja. Fräs tills löken mjuknat och tillsätt allt förutom syltsocker. Koka upp några minuter.

Tillsätt syltsocker och koka 4-5 minuter. Skumma väl.

Häll chutneyn på en varm, steriliserad och lufttät glasburk.

Förvara i kylskåpet. Hållbarhet 3-4 månader.

Päron- och mangochutney
Päron- och mangochutney

1 burk

Ingredienser

1 hel mango, (ca 150 g)
1/2 rödlök
1/2 chili, hackad
olja
1 tsk färsk ingefära, riven
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk citronsaft
1-1 1/2 dl vatten
1 dl Dansukker Farinsocker
2 päron


Skala, kärna ur och hacka mango och rödlök. Finhacka chilin och ta bort kärnorna. Fräs tillsammans i olja i några minuter i en kastrull. Riv ner ingefäran.

Tillsätt vitvinsvinäger, citronsaft, vatten och farinsocker och koka i 10 minuter.

Skala, kärna ur och skär päronen i bitar. Tillsätt i chutneyn. Koka i ytterligare 20-25 minuter.

Ta kastrullen från värmen. Häll upp chutneyn i en varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Paprika- och lökchutney
Paprika- och lökchutney

cirka 1 liter

Ingredienser

800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
1/2-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 dl grönpepparkorn


Skala löken och skär den i tärningar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skölj och tärna chilin. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet. Fräs i ett par minuter. Tillsätt muscovadorörsocker, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Plommonchutney
Plommonchutney

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
salt


Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp. Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Rabarberchutney
Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 

Sommarchutney
Sommarchutney

1 burk

Ingredienser

250 g körsbär
250 g tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 röd chilifrukt
1/2 dl balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 knivspets svartpeppar
1 dl Dansukker Farinsocker


Skölj och kärna ur körsbären. Skålla, skala och skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök och fräs tillsammans i olja i några minuter i en kastrull.

Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna. Hacka eller strimla den fint. Blanda i alla övriga ingredienser i kastrullen och koka i 30-40 minuter. Rör lite då och då.

Ta kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp chutneyn på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Morotschutney
Morotschutney

Ingredienser

1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och skala morötterna. Riv dem grovt. Skala och tärna löken. Tvätta apelsinerna. Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna. Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Körsbärschutney
Körsbärschutney

Ingredienser

400 g körsbär
1/2-1 röd chilifrukt
5 msk Dansukker Rörsocker Strö
3 msk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Skölj och kärna ur körsbär. Finhacka chili. Blanda körsbär, chilifrukt, rörsocker, balsamvinäger, salt och peppar i en gryta och koka under omrörning i cirka 15 minuter. Skumma väl

Häll chutneyn på varm, steriliserad och lufttät glasburk. Förvara i kylskåpet.

Tomatchutney
Tomatchutney

1 burk

Ingredienser

500 g cocktailtomater
2 små rödlökar
1-2 små röda chilifrukter
2 apelsiner, gärna obesprutad
olja
1 dl Dansukker Farinsocker
1 dl ättiksprit


Skölj tomaterna och dela dem mitt av. Skala och tärna löken. Skär chilin i mycket små bitar.

Skölj apelsinen noga. Riv skalet från apelsinerna och pressa ur saften.

Fräs lök, chili och apelsinskal i lite olja. Tillsätt tomater, farinsocker och ättiksprit och låt sjuda i 20 minuter.

Ta kastrullen från värmen. Häll upp chutneyn i en varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Frågor och svar

Sylten stelnar inte, vad gör jag?

Det kan bero på att bären/frukten innehållit för lite pektin eller att sockermängden inte varit tillräcklig. Koka sylten häftigt i ett par minuter för att koka bort lite vätska eller koka om sylten med tillsats av Melatin (pektinpulver som säljs i små påsar i vanliga livsmedelsbutiker) enligt anvisningarna på förpackningen.

Sylten är för fast, vad gör jag?

Om sylten är för hård, koka upp den igen med lite vatten.

Det blir klumpar i sylten, vad gör jag?

Om det uppstår små geléiga klumpar i sylten beror detta på att bären varit väldigt pektinrika och med pektinet i syltsockret har det blivit lite för mycket pektin. Testa att koka om sylten med en tillsats av lite saft eller vatten. Koka upp och sjud i 1-2 minuter så kan klumparna lösa sig.

Hur får jag rätt konsistens på sylten?

För att testa syltens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar syltkoket. När sylten är färdig, lägg en klick av sylten på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När sylten svalnat drar du en sked genom sylten för att se hur konsistensen är. Är sylten lagom i konsistensen fylls den på burkar som du sedan försluter noga.

Varför flyter frukten upp?

Det kan bero på för kort koktid. Frukten/bären innehåller en del luft som måste koka bort.
Vad gör man? - Låt den varma sylten stå kvar i grytan i 15 minuter för att svalna. Rör om då och då så att bären/frukten fördelar sig jämnt. Du kan också vända syltburken då och då medan sylten stelnar.

Varför jäser saften/sylten?

Det kan bero på för lite socker, att den förvarats för varmt eller att det funnits någon dålig frukt eller bär med i koket. Var alltid noga med rensning av frukt och bär. Ett enda dåligt bär kan förstöra hela koket. Dåligt rengjorda burkar eller flaskor kan även det vara orsaken. Även dålig skumning kan orsaka jäsning.

Varför möglar saften/sylten?

Det kan bero på för liten sockermängd, dåliga bär eller dålig rensning av bären. Inte tillräckligt rengjorda burkar eller varm och fuktig förvaring kan också vara en orsak. När marmeladen eller sylten är färdig är det viktigt att snabbt fylla på burkarna och att fylla dem ända upp till kanten. Kasta alltid mögliga produkter. Använd dem aldrig då vissa mögelsorter kan bilda giftiga ämnen.

Varför har saften blivit gelé?

Bären har inte varit tillräckligt mogna för att koka saft av dem. Det har funnits för mycket pektin i dem. Ställ flaskorna i varmt vatten så att saften löser sig. Koka sedan upp saften med 3-4 dl vatten per liter saft och tillsätt 1 krm konserveringsmedel per liter saft.

Varför stelnar inte gelén?

Det kan bero på för kort koktid, för lite socker eller övermogna bär. Eller att man använt Syltsocker som dessvärre inte fungerar till gelé. Använd vanligt Strösocker eller Gelésocker Multi till gelé.
Vad gör man? - Blanda 1 tsk pektinpulver med 1 msk socker och sjud i ett par minuter. Stelnar den inte nu heller, späd med vatten och gör saft istället.

Hur gör man gelé med syltsocker?

Detta är inget vi rekommenderar eftersom vi inte kan garantera att resultatet blir bra. Istället för gelé riskerar man att få en seg, grynig kräm, vilket beror på att syran i bären påverkar pektinet. Ska man bara göra en liten sats gelé rekommenderar vi Gelésocker Multi. En förpackning räcker till 4 dl råsaft. För större satser blir det mer ekonomiskt att använda vanligt socker. Använd 1 kg socker till 1 liter råsaft och koka i 10-15 minuter. Gör sedan ett geléprov där en tesked av koket läggs ett kallt tefat som sätt in i kylen för att svalna.

Kan man göra äpplemos med syltsocker?

Nej, det blir inget mos utan en mycket fast marmelad. Till äpplemos är det bättre med vanligt strösocker.

Kan man använda syltsocker till rårörd sylt?

Nej, syltsockret måste koka i minst 2 minuter för att pektinet ska lösas ut i sylten.

Receptet säger att jag ska varva bär och strösocker och låta stå över natten. Kan man göra det med syltsockret också?

Ja, syltsocker fungerar utmärkt i de flesta syltrecept där det står att du ska använda strösocker.

Receptet säger att jag ska koka bär och vatten i ett antal minuter innan jag tillsätter sockret. Fungerar det även med syltsocker?

Ja, det är ingen skillnad mellan strösocker och syltsocker i det här fallet.

Syltsockrets bäst före-datum har passerat, är det fortfarande användbart?

Det beror på hur hur gammalt Syltsockret är. Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten.

Vad betyder 1+3?

Detta är en liten förpackning med syltsocker för extra lättsockrad sylt. Förpackningen är anpassad till 1 kg bär eller frukt. 1 står för en del socker och 3 för tre delar bär. Med det här syltsockret får man en sylt med bra konsistens trots den lilla mängden socker.

Vad betyder rutan på syltsockerpåsen?

Det är enkelt, man läser från vänster till höger. Första kolumnen är för normal sötad sylt, nästa kolumn är för lättsockrad sylt och längst till höger har vi ett recept på citrusmarmelad.

Vad är de bruna prickarna i syltsockret?

Det kan uppstå om ditt Syltsocker har stått i skafferiet en längre tid. Prickarna uppstår då citronsyran reagerar med sockret, och är inget att oroa sig över. Syltsockrets övriga egenskaper påverkas inte och färgen försvinner i den färdiga sylten.

Ekologiskt syltsocker

På grund av ett annat pektin i det ekologiska syltsockret i jämförelse med det traditionella syltsockret, kan sylten som kokas med det ekologiska bli något lös i konsistensen.

Förvaring

Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hygien

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer finns och det är dessa som kan göra att sylten möglar. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok.

Nya smaksättningar på sylt

Socker är en smaksättare och smakförhöjare som är överraskande, viktig och nyansrik. Prova några av våra övriga sockerprodukter tillsammans med dina favoritsmaker.

Havtorn, ingefära och mörk musco­vadosylt
Havtorn, ingefära och mörk musco­vadosylt

Ingredienser

500 g havtorn
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 tsk riven ingefära
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Tips. Om man inte vill ha kvar kärnorna,
koka bären och sila dem innan sockret tillsätts.


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubb & kakaonibssylt
Jordgubb & kakaonibssylt

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk kakaonibs (kan bytas mot 50 g hackad mörk choklad)


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rabarber, vanilj och timutpeppar­sylt
Rabarber, vanilj och timutpeppar­sylt

Sylt med rabarber, vanilj och timutpeppar

Ingredienser

500 g rabarber
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vatten
Några korn mortlad timutpeppar (kan bytas mot Sichuan- eller rosépeppar)


Skölj och skiva rabarbern.

Blanda rabarber och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Kryddig plommonsylt
Kryddig plommonsylt

Ingredienser

500 g plommon, urkärnade
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 st kanelstänger
1 tsk stött kardemumma
1 citron, gärna obesprutad, skal och saft


Skölj och rensa frukten.

Blanda plommon och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Päron & vaniljsylt
Päron & vaniljsylt

Ingredienser

500 g päron, skalade i bitar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hallonmarmelad
Hallonmarmelad

Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stjärnanis
1 stjälk timjan


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och syltsockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Etikettmaskinen

Etikettmaskinen

Mer inspiration hittar du på www.dansukker.se


 

Dansukker

Konsumentkontakt
Telefon: 020-74 02 00
Telefontid:   09.00 – 12.00 (måndagar)
konsumentkontakt@dansukker.se

 

Integritetspolicy
Legal Notice
Kundforum
;