Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. En gång i tiden ansågs rabarberna, som ursprungligen kommer från Kina, ha stärkande effekter. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden. Låt dig inspireras av våra recept.

Här nedan hittar du recept på Minirabarberpajer med varmvispad maräng, Rabarbermarmelad, Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke, Rabarber Margarita, Rabarbercurd, Rabarberparfait, Rabarberchutney, Rabarberkompott med kanelglass, Rabarber och jordgubbssylt, Lättlagad rabarberdessert och Rabarbersaft.


Minirabarberpajer med varmvispad maräng

Minirabarberpajer med varmvispad maräng

6-8 minipajer 1,5 timme
Ingredienser

Deg
250 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Rabarberfyllning
400 g rabarber
1/2 dl Dansukker Strösocker

Maräng
3 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker


Kör snabbt ihop alla ingredienserna till en slät pajdeg. Plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 °C.
Skölj och skala rabarbern och skär till mindre bitar. Koka upp i en kastrull med strösockret i 2 minuter.
Smörj formarna och tryck ut degen med fingrarna. Fördela rabarbern och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ta ut pajerna och låt vila en stund.

Förbered under tiden marängen genom att lägga äggvitor och socker i en torr och ren skål. Vispa upp äggvitan över ett vattenbad och låt temperaturen stiga till 50-65 °C. Känn på marängsmeten mellan fingrarna, alla sockerkristaller ska vara borta. Lägg smeten i en bunke och vispa upp marängen tills den svalnat och blivit fluffig.
Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på pajerna. Bränn av marängen med en brännare.
Servera med glass eller vaniljsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad

cirka 1 liter 25 minuter
Ingredienser

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g (1 påse) Dansukker Ekologiskt Syltsocker
1/2 tsk mald kardemumma


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

cirka 16 stycken
Ingredienser

Muffinssmet
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 ägg
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från 1 citron
4 dl vetemjöl special
1 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl mjölk
cirka 10 stycken jordgubbar i bitar
2 stjälkar rabarber i bitar

Smultäcke
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk stött kardemumma


Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner smält smör, mjölk och yoghurt.

Blanda vetemjölet blandat med vaniljsocker och citronskal. Rör tills det blir en jämn smet.

Rör försiktigt ner de hackade jordgubbarna och rabarbern i smeten.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

Blanda alla ingredienser till smultäcket till en smulig deg och fördela jämt ovanpå muffinssmeten.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 20-25 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarber Margarita

Rabarber Margarita

1 glas
Ingredienser

4 cl tequila
2 cl cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirap
salt

Rabarbersirap
3 stjälkar rabarber i bitar
3 1/2 dl vatten
3 1/2 dl Dansukker Strösocker


Börja med rabarbersirapen. Låt ingredienserna koka ihop i cirka 15 minuter.

Sila i en grovmaskig sil. Pressa försiktigt rabarbern så all saft rinner ut. Låt svalna.

Skaka tequila, cointreau, limejuice och rabarbersirap.
Servera i cocktailglas med saltad kant.

Tips!
Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbercurd

Rabarbercurd

cirka 1/2 liter
Ingredienser

500 g rabarber
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
2 krm kardemumma
2 ägg
50 g osaltat smör


Skölj rabarbern och skär den i små bitar. Koka rabarbern tills den blivit mos. Vispa upp äggen lätt och rör ner i moset. Pressa moset genom en sil ner i en ren kastrull. Tillsätt syltsocker och kardemumma och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med elvisp tills curden svalnat av. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberparfait

Rabarberparfait

4 portioner
Ingredienser

400 g rabarber
1 dl vatten
2 kvistar dragon
1 dl Dansukker SteviaSocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl lätt crème fraiche


Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg rabarbern tillsamman med vattnet och dragonen i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Blanda i steviasocker, glykossirap och vaniljsocker. Låt svalna. Tillsätt crème fraichen. Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar. Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberkompott med kanelglass

Rabarberkompott med kanelglass

4 portioner
Ingredienser

Glass
4 äggulor
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Vit Sirap
1-2 tsk mald kanel

Kompott
1 liter rabarber i bitar
1/4 liter jordgubbssaft, utspädd
1 msk färskpressad citronsaft
1 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 msk potatismjöl


Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker. Koka upp mjölk, grädde, sirap och kanel. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Lägg rabarberbitar, de båda safterna samt florsocker i en kastrull och koka tills rabarbern mjuknat. Rör i vaniljsockret. Lös potatismjölet i lite vatten och red av kompotten. Servera kompotten ljummen eller kall tillsammans med glassen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarber och jordgubbssylt

Rabarber och jordgubbssylt

cirka 3/4 liter
Ingredienser

1/2 liter rabarber i bitar
1/2 liter jordgubbar i bitar
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal
1/2 kg Dansukker Syltsocker


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lättlagad rabarberdessert

Lättlagad rabarberdessert

4-6 portioner
Ingredienser

750 g (1 1/2 liter) rabarber i bitar
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
3/4 dl sötmandel
200 g keso
1 msk Dansukker Vaniljsocker
3 små ägg
3/4 dl lätt crème fraiche
Smör eller margarin till formen 


Smörj en ugnssäker form. Lägg i rabarberbitarna. Strö över rörsockret och sätt in formen i ugnen i 200 °C i 5 minuter. Finhacka mandeln. Blanda samman mandeln, keson, vaniljsockret, äggen och crème fraichen och häll blandningen över rabarbern. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Servera med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljglass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbersaft

Rabarbersaft

cirka 2 liter
Ingredienser

2 kg rabarber
1 1/2 l vatten
saft från 1 citron
1 kg Dansukker Strösocker


Skölj rabarbern. Skär den i bitar. Koka med vattnet tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara svalt.

Rabarbern kan bytas ut mot valfria bär eller frukter.

Receptet är framtaget av

Dansukker