Så här enkelt är det

Det är inte svårt att koka sylt och marmelad. Med vårt Syltsocker är halva jobbet gjort. Titta på filmen som enkelt visar de olika momenten.

För att komma igång får du här ett grundrecept som du kan använda som inspiration för din sylt eller marmelad.

När vet du att ditt kok är färdigt? Hur du testar syltens konsistens hittar du på Syltakuten tillsammans med andra goda råd.

Och vill du göra burkarna extra fina kan du skriva ut etiketter med hjälp av vår etikettmaskin.

Här hittar du fler läckra recept på sylt och marmelad.

Sylt/marmelad på valfri frukt eller bär

ca 1 1/2 l

Ingredienser
1 kg (2 liter) bär eller frukt
1 kg Dansukker Syltsocker

För lättsockrad variant (lösare sylt/marmelad)
2 kg (4 liter) bär eller frukt
1 kg Dansukker Syltsocker

Skölj och ansa frukt och/eller bär. Stora bär och frukter mixas eller skäres i bitar innan de blandas med Syltsockret i en gryta. Koka upp och låt koka i 2-5 minuter beroende på hur fast frukten/bären är.

Tag grytan från värmen och skumma väl. Låt stå i 15 minuter, rör om ett par gånger under tiden.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Småsylta lite oftare

Många förknippar syltning med stora kastruller och massor med burkar. Men det går alldeles utmärkt att göra sylt och marmelad i små satser. Perfekt för dig som kanske bara vill ha lite hemmagjord sylt till filen, gröten eller marmelad på det hembakta brödet. Utgå från receptet nedan!

1. Blanda Syltsocker och bär i en gryta. Till varje 100 g bär tar du 100 g Syltsocker.

2. Rör om och koka i 3-5 minuter.

3. Skumma väl. Häll upp i varma och rena burkar, eller njut direkt!

Förslag på smaksättning

• Låt en kanelstång eller ett par stjärnanis koka med bären när du kokar sylt.

• Lägg i en liten bit färsk ingefära när du kokar rabarbersylt eller rabarbermarmelad.

• Hela eller hackade mandlar i sylten eller marmeladen gör den riktigt lyxig.

• Tillsätt ett par kvistar färsk timjan eller rosmarin när du kokar äpplemos eller äpplesylt. Timjan är också gott tillsammans med plommon.

• Ta vara på sommarens färska örter i inläggningen eller sylten. Tillsätt dem i slutet av syltkoket för att bevara smak och form.

• Lite lavendelblommor i jordgubbssylten blir jättegott.

• I en marmelad eller sylt av citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.

• Prova att blanda i 50-100 g riven mörk choklad i sylten.

• Ett par matskedar konjak eller whisky i sylten eller marmeladen gör den extra festlig. Calvados passar bra i äpplesylten eller äpplemarmeladen.

• Vin och vinäger ger en perfekt smakbrytning i sylt. En lite ljusare sylt får du med vitt vin eller vit vinäger, medans rött vin eller röd vinäger ger en vackert mörk sylt.

• I sylt och marmelad gjord på citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Även russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.