Så här enkelt är det

Att göra sin egen sylt är enkelt och kul – och så blir det ju så fantastiskt gott! Utgå från vårt basrecept, så kan du enkelt variera din sylt efter tycke och smak. Dansukker Syltsocker innehåller allt du behöver för ett lyckat resultat, så det enda du behöver lägga till är färska eller frysta bär.

Här hittar du fler läckra recept på sylt och marmelad.

Behöver du hjälp? Kolla in tipsen i Syltakuten.

Och vill du göra burkarna extra fina kan du skriva ut etiketter med hjälp av vår etikettmaskin.

Basrecept sylt

Basrecept sylt


Ingredienser

Med Dansukker Syltsocker är det enkelt att lyckas med din hemgjorda sylt. Bären väljer du efter tillgång, tycke och smak. Här har du tre olika varianter på basrecept att utgå från, beroende på hur stor sats du vill göra och hur söt du vill ha din sylt.

 

2 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker

Mindre söt sylt
4 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker
Obs! Här kan du behöva förlänga koktiden.

Mindre sats sylt
500 g bär
3 dl Dansukker Syltsocker


Skölj och rensa bären. Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

När är sylten färdig? Se vår film Rätt konsistens på sylten.

Förslag på smaksättning

• Låt en kanelstång eller ett par stjärnanis koka med bären när du kokar sylt.

• Lägg i en liten bit färsk ingefära när du kokar rabarbersylt eller rabarbermarmelad.

• Hela eller hackade mandlar i sylten eller marmeladen gör den riktigt lyxig.

• Tillsätt ett par kvistar färsk timjan eller rosmarin när du kokar äpplemos eller äpplesylt. Timjan är också gott tillsammans med plommon.

• Ta vara på sommarens färska örter i inläggningen eller sylten. Tillsätt dem i slutet av syltkoket för att bevara smak och form.

• Lite lavendelblommor i jordgubbssylten blir jättegott.

• I en marmelad eller sylt av citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.

• Prova att blanda i 50-100 g riven mörk choklad i sylten.

• Ett par matskedar konjak eller whisky i sylten eller marmeladen gör den extra festlig. Calvados passar bra i äpplesylten eller äpplemarmeladen.

• Vin och vinäger ger en perfekt smakbrytning i sylt. En lite ljusare sylt får du med vitt vin eller vit vinäger, medans rött vin eller röd vinäger ger en vackert mörk sylt.

• I sylt och marmelad gjord på citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Även russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.