Bakning

Bakverk med knäckig yta

Istället för pärlsocker kan man använda Rörsocker Strö om man vill ha en något knäckig yta på bakverken.

Degen jäser bättre

En gnutta socker i bröddegen gör att degen jäser bättre.

Extra smak på chokladkakan

Byt ut en kopp strösocker mot en kopp Brun Farin Strö nästa gång du bakar chokladkaka. Det ger extra smak på kakan.

Finare vetebullar med Brun Farin Strö

Det blir finare färg på vetebullarna om man byter ut strösockret mot Brun Farin Strö i fyllningen.

Färgat pärlsocker

3 dl Dansukker Pärlsocker
1 msk vatten
Fruktfärg

Häll vattnet i en skål och tillsätt färgen. Blanda i pärlsocker. Häll upp sockret på en plåt och bred ut det i ett tunnt lager. Låt torka. Dela eventuella klumpar med en gaffel. Förvara torrt.

Glasyr

För att få glasyren på kakor att fästa bra och inte rinna bort skall man först dofta florsocker över kakan innan man brer över glasyren.

Godare sockerkaka

Byt ut strösockret mot Brun Farin Strö eller Rörsocker Strö i sockerkakssmeten. Det blir både godare och ger en trevligare färg på kakan.

Godis förnyar kakorna

Rör ihop en Strassburgersmet och rör ner en påse Non Stop, grädda enligt receptet. Kakorna blir jättegoda, och med sina roliga färgprickar är de mycket uppskattade på barnkalas.

Strassburgare
35 st

150 g smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst för hand eller i food processor. Blanda vetemjöl och potatismjöl. Tillsätt blandningen lite i taget. Degen ska vara porös och smidig. Klicka ut kakor på bakplåtspapper. Grädda 15−20 minuter.

Har du ingen sprits kan du använda en fryspåse

Klipp ett litet hål i ena hörnet, fyll med grädde, tryck ihop och spritsa.

Kanderade blommor

Plocka torra, fina blommor t ex syréner, violor eller rosor. Doppa eller pensla blombladen med äggvita. Doppa dem därefter i Finkornigt Strösocker. Lägg på galler så att de torkar. Trevligt att dekorera kakor, tårtor, godis och desserter med.

Man lär kunna mäta innertemperaturen i bröd och bullar för att vara säker på att de är färdiggräddade. Vilken temperatur skall de ha?

Bröd och bullar är färdigbakade när de har en innertemperatur på 98

 

Muscovadoråsocker i bröd och bak

Muscovadoråsocker i bröd gör att brödet blir mer smakrikt och mustigare.

Nybakat varje dag

Du kan göra en stor kakdeg/smet och spara i kylen och baka dagligen för att på så sätt få nybakat varje dag. Gör t ex 3-dubbel muffinssmet och baka nya muffins i 3 dagar. Smeten håller i 3 dagar i kylskåp. Pepparkaksdeg kan du förvara i flera veckor i kylskåp. Likaså klenäter, degen är hållbar minst 1 vecka i kylskåp och inget är väl så gott som en helt nybakad, nästan varm, klenät.

Slät och blank glasyr

En slät och blank glasyr får du genom att blanda florsocker med lite varm mjölk.

Sockret ger sprödare kakor

Om du minskar på sockret i småkakorna blir de mjukare, ju mer socker desto hårdare och sprödare kakor.

Så följer bitarna med!

Ska du servera en mjuk kaka med fyllning i mitten? Sikta då först ett tunt lager florsocker på det rena, torra serveringsfatet så följer bitarna enkelt med när du skär i kakan.

Två jäsningar ger ett saftigare bröd

Två jäsningar, först i degbunken och sedan på bakplåten, ger ett saftigare bröd.

Tårtan stannar på fatet!

Lägg en liten klick sirap på fatet under tårtan så glider den inte fram och tillbaka när du skär den.

Var noga med måtten när du bakar

Var noga med måtten när du bakar. För att få ett bra resultat är det viktigt att det inbördes förhållandet mellan ingredienserna stämmer mängdmässigt.