Kanelbullar

cirka 45 stycken 1,5 timme
Se vårt recept på klassiska kanelbullar med pärlsocker på toppen.
Kanelbullar
Betyg: (0 st)

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 3 msk kanel

Pensling

  • Ägg

Garnering

  • Dansukker Pärlsocker

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).

Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman margarin, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ istället:

1. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker
2. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 msk kardemumma
3. 50 g smör eller margarin, 125 g riven mandelmassa
4. 2 dl apelsinmarmelad
5. 2 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker