Pepparkakshus med kristyr

Se vårt recept på hur du gör ditt eget pepparkakshus, vackert dekorerat med kristyr. Hitta massor av recept och inspiration på dansukker.se
Pepparkakshus med kristyr
Betyg: (19 st)

Ingredienser

2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
cirka 8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat


Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget. Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.

Ladda ned mall till pepparkakshuset här. För över husmallarna på tjock kartong eller kraftig plast. Sätt ugnen på 175 °C.

Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Lägg mallarna på degen och skär ut de olika delarna. Tag bort överflödig deg. Tag eventuellt ut fönster, men det är enklare att spritsa kristyr för att markera fönster.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter för större delar, 5-7 minuter för mindre delar. Lägg mallarna ovanpå de bakade delarna och se så att måtten stämmer. Skär kanterna raka om det behövs.

När delarna kallnat sätts de samman med kristyr. Fäst samman huset för sig, taket för sig och skorstenen för sig. När kristyren stelnat på de olika delarna sätter man taket på huset och därefter "murar" man fast skorstenen.


Kristyr till pepparkakshus
1 äggvita
2 krm ättiksprit
3 1/2 - 4 dl Dansukker Florsocker

Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp. Använd kristyren till att sammanfoga och garnera pepparkakshuset.

Se film: Så här gör du kristyr

Receptet är framtaget av

Dansukker