Vetebullar, basrecept

40 stycken

Betyg (44 st)

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
1 krm salt

Förslag på olika fyllningar
• 150 g smör, 1 1/2 dl Dansukker Florsocker, 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
• 150 g smör, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 msk kanel
• 100 g smör, 100 g mald mandel, 1 dl Dansukker Florsocker
• 1 1/2 dl sylt, mos eller marmelad

Förslag på olika garneringar
• Dansukker Pärlsocker eller Dansukker Rörsocker Strö
• Dansukker Pärlsocker och hackad mandel
• Glasyr, 2 dl Dansukker Florsocker och 1-2 msk vatten

Instruktioner

Använd rumstempererade ingredienser.
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör till jästen löst sig. 

Tillsätt smör, sirap, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, ca 10 minuter i bakmaskin. Tillsätt salt och ytterliggare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under duk 20-30 minuter.  

Gör någon av fyllningarna.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Degen kavlas ut till en platta och valfri fyllning bres på. Vik samman till någon av föreslagna utbakningar.

Förslag på olika utbakningar
Dela degen i två delar som rullas till längder. Skär varje längd i 20 bitar som rullas till bollar, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Som ovan men lägg bullarna i formar och gör ett håll med fingret mitt i bullen. Fyll hålet med t ex mandelfyllningen. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Istället för runda bullar, rullas bitarna ut till små längder som formas till knutar eller kringlor. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och tag ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg en klick sylt/mos eller vaniljkräm på varje degplatta och vik samman noga så att fyllningen inte läcker ut. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och bred på valfri fyllning. Rulla samman och skär i 3 cm breda bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen tre gånger på längden. Skär i 4 cm breda bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit och tag den ena kanten och dra igenom hålet. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen två gånger på längden. Skär degen i 2 cm breda remsor som snurras samman och formas till knutar eller ringar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk. Bred florsockerglasyr, 2 dl florsocker och 1-2 msk vatten, på bullarna precis före serveringen. Eller strö på pärlsocker eller rörsocker före gräddningen.

Dela degen i fem bitar som kavlas ut till cirklar. Skär varje cirkel i 8 bitar. Lägg på valfri fyllning och rulla samman till horn. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Tips
Gör en Brunsvigerkaka av vetedegen. Brunsviger är en traditionell dansk vetedegskaka med farinfyllning. Tag en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig platta som passar i en långpanna 20 x 30 cm. Smörj formen och lägg i degplattan. Gör små fördjupningar i degen med några centimeters mellanrum. Fyll hålen med en fyllning gjord på 125 g smör, 1 1/4 dl Dansukker Farinsocker och 1 msk Dansukker Ljus Sirap. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Serveras med fördel ljummen. Fyllningen kan även smaksättas med rivet skal från en apelsin eller 5 g kanel.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.