Läckra recept på sylt och marmelad

Vill du glädja dina smaklökar med hemlagad sylt och marmelad? Här finns spännande, läckra recept som tilltalar både öga och gom. Med hjälp av Syltsocker är det enkelt att njuta av sin egen sylt och marmelad.

För att komma igång får du här ett basrecept som du kan använda som inspiration för din sylt eller marmelad.

I vår syltskola får du hjälp att lyckas med syltkoket.


Drottningsylt med en touch av lime

Drottningsylt med en touch av lime

2 burkar 25 minuter
Ingredienser

250 g blåbär
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 2 lime, gärna obesprutade


Skölj bären och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.
Skölj limen och riv ner skal och limesaft.
Låt koka i 5-6 minuter. Skumma.
Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsylt med citron och mynta

Jordgubbsylt med citron och mynta

2 burkar 25 minuter
Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 1 citron, gärna obesprutad
Färsk mynta


Rensa och skölj bären. Är bären stora kan man dela eller mixa dem.
Lägg bären i en gryta tillsammans med syltsockret och citronen. Koka upp och låt koka 2–5 minuter. Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.
Tag grytan från värmen, skumma noga. Knipsa av myntablad och lägg i syltkoket. Rör om. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fänkål- och päronmarmelad

Fänkål- och päronmarmelad

1 burk 30 minuter
Ingredienser

2 päron
1 fänkål
1 1/2 dl vatten
saften av 1 citron
250 g Dansukker Syltsocker


Tvätta, skala, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Skölj och skär bort den hårda delen av fänkålen och skär resten i tunna skivor.
Tillsätt vattnet och saften av en citron och koka i 10 minuter.
Lägg i syltsockret och låt koka ytterligare 5 min. Skumma.
Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssylt med gin

Björnbärssylt med gin

2 burkar 30 minuter
Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl gin

För mindre mängd sylt
250 g björnbär
3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/4 dl gin


Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Passionscurd

Passionscurd

30 minuter
Ingredienser

5 passionsfrukter
Saften av 1 citron
2 äggulor
250 g Dansukker Syltsocker
1 ägg
50 g rumstempererat smör


Dela och gröp ut fruktköttet ur passionsfrukten och lägg i en kastrull tillsammans med saften av en citron. Värm cirka 1 minut under omröring och häll det sedan genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna från passionsfrukten. Ta hjälp av en sked för att få ut så mycket saft som möjligt.
Häll passionssaften i en kastrull och vispa i äggulorna, ägget och syltsockret. Koka upp under konstant omrörning i cirka 5 minuter. Ta av från plattan och lägg i smöret lite åt gången.
Häll upp curden i en väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Grapefruktmarmelad med jordgubbar

Grapefruktmarmelad med jordgubbar

1 burk 30 minuter
Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g jordgubbar
500 g Dansukker Syltsocker


Skär bort skalet och kärna ut grapefrukten.
Skär den i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor.
Tina jordgubbarna om de är frusna och skär dem i mindre bitar.
Blanda grapefrukt- och jordgubbsbitarna med syltsockret i en gryta och koka i 10-15 minuter. Skumma noga.
Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äppelmarmelad med smak av karamell

Äppelmarmelad med smak av karamell

25 minuter
Ingredienser

500 g äpplen, t ex aroma
1 1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g Dansukker Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sylt på vattenmelon och jordgubbe

Sylt på vattenmelon och jordgubbe

20 minuter
Ingredienser

250 g vattenmelon
250 g jordgubbar
Saft från 1 citron
300 g Dansukker Syltsocker


Kärna ur vattenmelonen genom att pressa den genom en sil.
Skala och ansa jordgubbarna.
Lägg i en gryta och mixa allt med en stavmixer.
Tillsätt citronsaft och syltsocker.
Låt koka 3–6 minuter eller tills konsistensen är fast.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar, förslut och förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonsylt med ingefära & lime

Hallonsylt med ingefära & lime

20 minuter
Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Ekologiskt Syltsocker
3 tsk färskriven ingefära
Skal och saft från 1 tvättad ekologisk lime


Skölj bären, tillsätt syltsocker, ingefära och lime.

Låt koka 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Aprikosmarmelad med blåbär & timjan

Aprikosmarmelad med blåbär & timjan

25 minuter
Ingredienser

400 g färska aprikoser
250 g Dansukker Syltsocker
7 kvistar timjan
100 g (ca 2 dl) blåbär


Dela och kärna ur aprikoserna. Skär dem i mindre bitar och koka upp med sockret i en gryta. Tillsätt timjan.

Låt koka i 3 minuter. Tillsätt blåbären och låt koka ytterligare 1 minut.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.


Tips
Använd gärna torkade aprikoser, men låt dem ligga i blöt i cirka 12 timmar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbssylt med Sambuca

Jordgubbssylt med Sambuca

20 minuter
Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
3 msk Sambuca (lakritslikör)


Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa dem med en mixerstav.

Blanda jordgubbar och sockret i en gryta. Tillsätt Sambuca.

Låt koka i 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Körsbärssylt med choklad

Körsbärssylt med choklad

Ingredienser

1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g körsbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk citronsaft
20 g riven mörk choklad
2 tsk konjak


Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmarmelad med balsamvinäger & svartpeppar

Jordgubbsmarmelad med balsamvinäger & svartpeppar

20 minuter
Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
4 msk balsamvinäger
2–3 tsk svartpeppar, krossad


Skölj och rensa bären.

Koka jordgubbarna med syltsockret i 5 minuter.

Tillsätt balsamvinäger och svartpeppar och koka ytterligare några minuter eller till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker