Halloween

Många tänker nog på Halloween som något typiskt amerikanskt, men faktum är att högtiden från början kommer från Irland och Skottland. I Sverige gjorde Halloween, som infaller den 31 oktober, sitt intåg under 90-talet. Sedan dess har firandet blivit allt populärare bland både stora och små. Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Här nedan hittar du recept på Halloweenburgare, Råttor, Monstermuffins, Mumier, Halloweenmuffins, Jordgubbsspöken, Gravar, Spindlar, Draculabett, Marängspöken, Spindeltårta och Ögontryfflar.


Halloweenburgare

Halloweenburgare

4 stycken

Ingredienser

1 gul lök
500 g ox- eller blandfärs
2 msk tomatpuré
1 msk färsk oregano
2 tsk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
salt, peppar
smör eller margarin
4 hamburgerbröd
8 gröna oliver
1 röd paprika


Skala, tärna och fräs löken i matfett i en stekpanna. Lägg i färsen och fräs tills denna är brun. Tillsätt tomatpuré, oregano och muscovadorörsocker. Smaka av med salt och peppar. Fördela färsblandningen på bröden. Tryck tandpetare genom 8 oliver och sätt fast två på vardera brödtopp. Skär till fyra tungor av paprikan och tryck fast i färsen.


Råttor

Råttor

cirka 25 stycken

Ingredienser

50 g jäst
3 dl kaffegrädde
3/4 dl Dansukker Strösocker
2 krm salt
2 ägg
75 g rumstempererat smör eller margarin
cirka 12 dl vetemjöl
50 halva mandlar


Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av grädden. Tillsätt därefter resten av grädden och de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och forma till en rulle som skärs i 25 bitar. Forma varje degbit till en råtta (droppe) som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Tryck fast två mandlar som öron i varje råtta. Baka mitt i ugnen i 225 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna under bakduk på galler. Gör ögon av lite glasyr och tryck fast en bit godissnöre till svans.


Monstermuffins

Monstermuffins

12 stycken

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö eller Dansukker Strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering
Salta pinnar
Dansukker Florsocker
hushållsfärg


Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli varmt utan att koka. Vispa samman ägg och socker lätt. Blanda samman bakpulver, potatismjöl, vaniljsocker och vetemjöl och tillsätt till äggsmeten växelvis med mjölkblandningen. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten så får du extra toppiga muffins. Häll smeten i pappersformar eller i en smord muffinsform. Baka mitt i ugnen 225 °C i cirka 12 minuter.


Bryt de salta pinnarna i mindre bitar och tryck ner i muffinsen. Blanda florsocker, lite vatten och hushållsfärg i en skål och doppa ovandelen av muffinsen i detta. Låt torka. Gör ögon av godis och sätt fast bland piggarna.


Mumier

Mumier

4 stycken

Ingredienser

4 päron eller äpplen
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
1/2 tsk ättika


Vispa samman ingredienserna till en smidig smet med elvisp. Lägg glasyren i en spritspåse och klipp av spetsen. Täck frukten med glasyren. Ställ på galler för att torka.


Halloweenmuffins

Halloweenmuffins

Ingredienser

100 g margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker eller Strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk Marsanpulver eller 1 1/2 msk potatismjöl och 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Glasyr
5 dl Dansukker Florsocker
1 msk flytande margarin
1-2 msk vatten
hushållsfärg


Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men kok inte. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjölet med bakpulver, Marsanpulver och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins. Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.

Blanda samman florsocker, margarin och vatten till en slät smet. Dela glasyren och färga efter önskemål. Garnera kakorna med glasyren. Låt torka. Glasera och garnera efter egen fantasi.


Jordgubbsspöken

Jordgubbsspöken

Ingredienser

färska jordgubbar
vit choklad
1 msk äggvita
1/2 - 1 dl Dansukker Flor med chokladsmak


Idag finns det färska jordgubbar året om och det har vi använt till de här jättesöta och goda spökena.

Se till att jordgubbarna är rena och fina. Välj jordgubbar som kan stå upp eller jämna till dem. Smält chokladen över vattenbad. Håll i blomfästet på jordgubbarna och doppa dem i den smälta chokladen. Ställ på ett bakplåtspapper för att torka. Rör samman äggvita och chokladflor och fyll i en spritspåse av plast. Klipp av yttersta spetsen på påsen och spritsa ögon och mun på spökena.


Gravar

Gravar

Ingredienser

150 g smör eller margarin
2 ägg
5 dl Dansukker Flor med chokladsmak
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g cashewnötter

Chokladkräm
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Florsocker
100 g smör eller margarin

Garnering
2 dl kokosflingor
grön hushållsfärg
mördegskakor


Smörja en långpanna 20 x 30 cm. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält matfettet och tillsätt detta samt äggen och rör till en slät smet som hälls i formen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna innan den stjälps upp.

Bryt sönder chokladen och blanda den i en kastrull tillsammans med grädde och florsocker. Värm på svag värme tills allt smält samman till en jämn smet. Låt svalna av innan matfettet rörs i. Bred krämen över kakan. Skär i rutor. Ställ en mördegskaka i form av en gravsten eller ett kors i ena änden av rutan. Färga kokosflingor med grön färg och strö lite av dessa som gräs på gravarna. Garnera eventuellt även med en liten pumpa gjord av marsipan eller sockerpasta.


Spindlar

Spindlar

Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
3 dl havregryn
2-3 msk starkt kallt kaffe

Garnering
Kokos
Dansukker Florsocker
Röd hushållsfärg
lakritssnören


Rör matfett och flor med chokladsmak poröst. Tillsätt havregryn och kaffe.

Forma till runda bollar som rullas i kokos. Forma även mindre bollar, som sätts som huvud på de kokosrullade bollarna.

Blanda ett par matskedar florsocker med någon droppe röd hushållsfärg och lite vatten och droppa som ögon på huvudet.

Skär lakritssnörena i bitar och sätt som ben på spindlarna.


Draculabett

Draculabett

8 stycken

Ingredienser

2 msk Dansukker Vit Sirap
2 tsk färskpressad citronsaft
2 röda äpplen
20 skalade sötmandlar


Blanda sirap och citronsaft i ett glas. Skär ut fyra klyftor av varje äpple. Skär ut en klyfta ur varje klyfta så att det blir en öppen mun. Pensla äpplesidorna med sirapsblandningen. Dela mandlarna i mindre bitar och stick in i äpplet.


Marängspöken

Marängspöken

Ingredienser

6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 krm salt


Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp på mellanhastighet. Tillsätt salt och socker och fortsätt vispa på högsta hastighet tills smeten är blank. Lägg i spritspåse och spritsa ut toppar till spöken eller till ben. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i drygt 1 timme. Ställ på galler. Använd smält choklad eller kristyr till ögon på spökena.


Spindeltårta

Spindeltårta

Ingredienser

150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Vaniljsocker
3 msk kakao

Glasyr
25 g smör eller margarin
2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
1/4 dl varm mjölk
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
2 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
godis


Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.

Smält matfettet. Vispa ägg och rörsocker pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Tillsätt matfettet. Häll upp i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i formen. Blanda samman margarin, flor med chokladsmak, varm mjölk och vaniljsocker till glasyren och bred över kakan. Vispa samman äggvitan och florsockret. Spritsa ut ett spindelnät över kakan. Gör en spindel av godis och sätt i spindelnätet.


Ögontryfflar

Ögontryfflar

Ingredienser

200 g mörk choklad
4 msk grädde
2 dl Dansukker Florsocker
2 dl kokosflingor, gärna rostade

Garnering
200 g vit choklad
non stop
25 g mörk choklad


Smält den mörka chokladen över vattenbad. Ta bort chokladen från vattnet och rör i florsockret och grädden. Tillsätt kokosflingorna. Ställ kallt i 2 timmar.

Smält den vita chokladen över vattenbad. Forma tryffelmassan till kulor som doppas i chokladen. Låt stelna på galler. Tryck fast en non stop på varje kula. Klicka lite smält mörk choklad mitt på varje nonstop som pupill på ögat.


Fler Halloweenrecept hittar du här »