Ingredienser
100 g smör
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 msk kakao
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
ca 200 g (ca 5 dl) choklad- eller sockerkaksmulor
1 msk rom eller punsch eller kokt kaffe
Garnering
marsipan, grön eller orange
mörk och ljus choklad
ätbara ögon, till Frankenstein
grön marsipan eller något godis som kan vara skaftet till pumpan
Instruktioner
Blanda alla ingredienser i en skål.
Om du vill göra Frankensteindammsugare ska du dela upp degen i 2 bitar. Rulla till längder och platta till dom lite. Lägg på en bakpappersklädd skärbräda och ställ i frysen.
Om du vill göra pumpadammsugare så delar du degen i 15 bitar beroende på hur stora du vill ha. Rulla till bollar. Lägg på en bakpappersklädd skärbräda och ställ i frysen.
Kavla under tiden ut marsipanen.
För att göra små Frankenstein, täck längderna med grön marsipan och skär till mindre bitar. Ställ tillbaka bitarna med ena sidan av innehållet ner mot skärbrädan med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
Smält chokladen och lägg i en spritspåse. Klipp ett litet håll och spritsa choklad på toppen av Frankenstein. Spritsa så att det ser ut som Frankensteins hår. Spritsa en mun och sedan två klickar där ögonen ska fästas. Sätt fast ätbara ögon.
För att göra små pumpor, täck bollarna med orange marsipan och använd eggen av en matkniv och gör små veck i marsipanen. Gör en liten grop på toppen där skaftet ska sitta. Ställ tillbaka på skärbrädan med smörgåspapper och in i kylen.
Forma lite grön marsipan till skaft eller använd grönt godis och tryck fast i gropen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.