Baka
med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över. För oss i Sverige är saffran starkt förknippat med Lussebullar och jul. Men varför begränsa sig till en så kort tid när saffran kan användas under hela året för att lyxa till bullar, muffins och kakor. En färgglad fika året om!

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Kolagrottor

Saffranscones

Madeleinekakor

Lussebullar med vaniljfyllning

Fluffiga saffranspannkakor

Lussekatter

Saffranskaka med toscatäcke

Saffranscookies med vit choklad

Saffransbullar med pistagenötter

Saffranskaka

Saffransgifflar

Saffransbullpanna

Frukostbullar med saffran

Saffransbullar med kokos

Saffranskladdkaka

Lurbullar

Julkaka

Saffransmuffins

Saffransbullar med vit choklad

Lussekatter med kanelfyllning

Vanliga frågor om bakverk med saffran

Saffran passar utmärkt i klassiker som lussekatter, saffranskaka, biscotti, vetelängder och bullar med fyllning. Även småkakor, muffins och kladdkaka blir extra lyxiga med en nypa saffran.

Stöter du saffran med lite socker och låter den dra i vätska – gärna ljummen – frigörs både smak och färg. Det lyfter hela bakverket.

För att få ut mesta möjliga smak rekommenderas att blötlägga saffran i lite vätska, gärna i förväg. Det är inte ett måste, men det gör stor skillnad i både smak och färg.

Stöt saffran fint med lite socker i mortel och låt den dra i varm vätska några timmar eller över natten. Då utvecklas både doft och djup smak.

För att balansera saffrans smak passar vanilj utmärkt – den rundar av och lyfter saffranets intensitet utan att ta över.

Saffran trivs tillsammans med kryddor som kardemumma, kanel, vanilj, apelsinskal och ingefära – smaker som kompletterar och förstärker varandra.

Svag smak i lussebullar kan bero på för lite saffran, gammalt pulver eller att du inte blötlagt den. Färsk, väl löst saffran i varm vätska ger mest smak.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Vintersaga och Glögg sour

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.