Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl matlagningsgrädde
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk salt
1 burk kesella
1 g saffran
2 ägg
cirka 18 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
150 g mandelmassa
100 g russin
2 dl finhackad mandel
Pensling
uppvispat ägg
Garnering
Dansukker Pärlsocker
mandelspån
en långpanna 30 x 40 cm
bakplåtspapper
Instruktioner
Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och värm till fingervarmt (ca 37 °C).
Smula jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, socker, salt, kesella, saffran och ägg. Blanda i mjölet, litet i sänder, tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Klä långpannan med bakplåtspapper. Riv mandelmassan.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 bitar som kavlas ut på mjölat bakbord till rektangulära plattor. Bred ett tunt lager smör/margarin på degplattorna. Strö över den rivna mandelmassan, russinen och mandeln. Rulla samman. Skär rullarna i bitar som ställs i långpannan.* Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under duk.
* man kan istället för en stor långpanna lägga bullarna i flera mindre formar.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.