Om socker

Om socker

Sött från naturen

Socker utvinns ur sockerbetor på våra breddgrader. Med sin rena, tydliga sötma är det en av de mest mångsidiga ingredienserna du kan ha i ditt kök. Socker är också ett naturligt sätt att få brödet fluffigare, glassen mjukare och sylten att hålla sig längre.

Mer än bara sötma

Söt som socker, brukar man ju säga, och visst ger socker sötma. Men utöver sin rena, tydliga sötma har socker helt naturligt också en rad andra egenskaper som du har nytta av i köket.

Hållbar odling och produktion

Sockerbetan är en av naturen miljövänlig gröda. Under sockerutvinningen återanvänds vattnet i betorna och det som återstår av betan så som betmassa och melass blir till värdefullt djurfoder eller används till biogas. Våra Fairtrade-certifierade rörsockerprodukter kommer från Sydamerika och Afrika.

Socker och hälsa

I Norden har konsumtionen av socker legat på en i stort sett oförändrad nivå under de senaste 50 åren. Intresset för hälsofrågor är stort och här har vi samlat vetenskapligt understödda fakta kring socker och hälsa.

Kenneth Hansen

Dansukkers värld

Dansukker är varumärket för dig som älskar det hemgjorda, hembakade och hemlagade.

Sött genom tiderna

Den söta smaken är något som människor sökt sig till i alla tider. Det finns 15 000 år gamla grottmålningar av hur man samlar in vildhonung.

Upptäck sockrets stora smakvärld

Vi har tagit fram en guide som visar smakintensistet och en smakpalett som beskriver en del av våra produkter som har en karaktäristisk smak. Allt för att det ska bli lättare för dig att hitta rätt och få inspiration till nya smakkombinationer, både i din bakning och matlagning.

Kenneth Hansen

Dansukkers Kundforum

Har du några frågor rörande socker och våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sockrets funktionella egenskaper

Socker finns i dag i många olika varianter och kan därför användas i många olika livsmedelsprodukter. Socker har en rad unika egenskaper, som var för sig eller i kombination gör det till en viktig ingrediens i det moderna köket. Socker bidrar till att säkra den höga kvaliteten i våra livsmedel. Utan socker skulle marmeladen snabbt mögla, glassen kristallisera och brödet mista sin färskhet och bli torrt.