Guldkant nu som då
Fram till 1940-talet tillverkades socker som sockertoppar. De vägde uppemot 15 kg och fick sin form av att sockret hälldes i strutliknande formar med ett hål på botten där vätskan rann ut. Topparna krossade man sedan ner till mindre bitar ute i butikerna.
I Norden äter vi inte mer socker idag jämfört med förr 50 år sedan, men konsumtionsmönstren har förändrats. Under efterkrigstiden började allt fler kvinnor yrkesarbeta, vi började köpa färdiglagat och äta ute – och som en naturlig konsekvens var det inte längre hushållen som var de stora sockerinköparna.
Under de senaste decennierna har intresset för att göra saker själv från grunden åter ökat och på så vis har även ”hemmasockret” fått en renässans. Att baka sina egna kanelbullar, koka sin egen sylt eller göra sina egna inläggningar ger inte bara en smakmässig njutning. Det är också ett sätt att få arbeta med händerna, koppla av och göra något helt annat än vad vi annars gör till vardags.