Saffransbullar med pistagenötter

Saffransbullar är en klassiker till julen, och här har vi fyllt dem med en god pistagefyllning. Pensla saffransbullarna med smält smör, doppa i strösocker och servera under julens små fikastunder.

ca 40 st.

2 tim.

Betyg (20 st)

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 msk Dansukker Strösocker
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
200 g smör, rumstempererat
14-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Pistagefyllning
150 g mandelmassa
80 g pistagenötter, skalade
100 g smör, rumstempererat
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
skalet av 1 apelsin, gärna obesprutad

Garnering
smör
Dansukker Strösocker

Instruktioner

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den rumstempererade mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap. Dela smöret i kuber och blanda i. Rör om ytterligare.

Blanda i vetemjöl, lite i taget och arbeta samman degen. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen tills den släppt bunkens kanter, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Förbered fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn och hacka pistagenötterna. Mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna. Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor.

Forma snurror genom att hålla händerna på varsin kant av remsan och snurra/tvinna åt varsitt håll. Forma som en snurra och fäst ändarna på undersidan. Lägg snurrorna i bullformar på en plåt. Låt jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.