Madeleinekakor - Recept

Madeleinekakor

ca 50 kakor ca 50 minuter
Underbara madeleinekakor som är läckra att bjuda på under högtid. Doppa dina madeleinekakor i kanelsocker eller smaksätt smeten med saffran och få en ljuvligt julig känsla.
Madeleinekakor
Betyg (1st)

Ingredienser

    Madeleinekakor

    • 125 g smör, rumstempererat
    • 1 1/2 dl Dansukker EKO Florsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 3 ägg
    • 2 dl vetemjöl

    Alternativ smaksättning

    • brynt smör + saffran
    • zest från 1/2 citron + 2 tsk vallmofrön

    Till formen

    • smör

    Garnering

    • 1 dl Dansukker EKO Socker + 1 msk kanel, malen
    • 50 g mörk choklad + pistagenötter

    Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme.

    Vispa smör och florsocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.

    Vänd ner vetemjöl och vispa snabbt ihop smeten. Tillsätt smaksättningen om så önskas men se längre ner för utförligare recept på madeleinekakor med brynt smör och saffran.

    Pensla formarna med lite smör och fyll de sedan med smeten. Använd en spritspåse eller tesked för att fylla snäckorna. Grädda madeleinekakorna i cirka 10 minuter mitt i ugnen.

    Förbered under tiden garneringen. Blanda socker och kanel eller smält choklad över ett vattenbad och hacka pistagenötter.

    Låt kakorna svalna någon minut och vänd sedan ut kakorna ur formen. Doppa i kanelsocker eller låt svalna helt och doppa i smält choklad, strö över pistagenötter.

    Tips. När du ska baka madeleinekakor med smak av brynt smör och saffran, bryner du smöret och tillsätt saffran. Vispa sedan ägg och socker poröst. Tillsätt smörblandningen och sedan vetemjölet. Vispa snabbt ihop smeten och följ resten av receptet.

    Se film: Så här gör du Madeleinekakor

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;