Älskade
äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Äppelmos

Knäckig äppelpaj

Äppeldricka

Gammaldags opasserat äppelmos

Äppelkonfityr med crunch

Äppelsaft

Äppelgelé med calvados

Äppelmunkar

Äppel- och plommonmarmelad

Äpplemuffins med smulor

Äppelmarmelad med smak av karamell

Äppel- och vaniljfyllda pajer

Visste du detta om äpplen

Äpple (Malus domestica) är en frukt som förekommer i hela världen och som har funnits mycket länge. I samband med utgrävningar i Alvastra hittade man ett förkolnat äpple som var 2500 år gammalt. I Kajsa Wargs kokbok från 1755 finns recept på äpplemos och skånsk äpplekaka. De mest odlade sorterna i Sverige är Aroma, Cox Orange samt Ingrid Marie. Äpplen äts naturella men används också till mos, must, juice och i ett stort antal desserter.

Äpple-cheesecake

Äppelmos med timjan

Äppelrutor med mandelmassa

Äppelsylt med ingefära

Äppelpaj

Äppeltacos

Blåbärskaka med äpple

Kolasnittar med äppelsylt

Äppel- och hallonchutney

Äppelkaka

Kryddig äppelgelé

Bakade äppelhalvor med havrecrunch

Vanliga frågor om äpplen

Nej, det beror på receptet. Skal ger lite tuggmotstånd och vacker färg, men vill du ha en mjukare konsistens kan du skala dem först.

Lägg dem i kallt vatten med lite citronjuice – det bromsar oxidationen och håller äpplena fräscha längre.

Ja, både skivade och tärnade äpplen går utmärkt att frysa in – gärna förvällda eller med lite socker för bättre hållbarhet.

Absolut. Både färdiggräddad och ogräddad äppelpaj kan frysas. Tina långsamt och värm i ugn för bästa resultat.

Ja, äppelkompott går fint att frysa. Förvara i lufttäta burkar eller påsar, så håller smaken och konsistensen sig bra.

Koka äppelmos, baka paj, gör chutney, must, marmelad, torka skivor till snacks – eller varför inte en sockerkaka med rivet äpple?

Äpplen passar utmärkt med kanel, kardemumma, ingefära, vanilj och citrus – smaker som lyfter fruktens sötma och syra. Även nötter, karamell, mandelmassa och smördeg kompletterar äpplets smak och textur perfekt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!