Älskade
äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Äppelmos

Knäckig äppelpaj

Äppeldricka

Gammaldags opasserat äppelmos

Äppelkonfityr med crunch

Äppelsaft

Äppelgelé med calvados

Äppelmunkar

Äppel- och plommonmarmelad

Äpplemuffins med smulor

Äppelmarmelad med smak av karamell

Äppel- och vaniljfyllda pajer

Visste du detta om äpplen

Äpple (Malus domestica) är en frukt som förekommer i hela världen och som har funnits mycket länge. I samband med utgrävningar i Alvastra hittade man ett förkolnat äpple som var 2500 år gammalt. I Kajsa Wargs kokbok från 1755 finns recept på äpplemos och skånsk äpplekaka. De mest odlade sorterna i Sverige är Aroma, Cox Orange samt Ingrid Marie. Äpplen äts naturella men används också till mos, must, juice och i ett stort antal desserter.

Äpple-cheesecake

Äppelmos med timjan

Äppelrutor med mandelmassa

Äppelsylt med ingefära

Äppelpaj

Äppeltacos

Blåbärskaka med äpple

Kolasnittar med äppelsylt

Äppel- och hallonchutney

Äppelkaka

Kryddig äppelgelé

Bakade äppelhalvor med havrecrunch

Vanliga frågor om äpplen

Nej, det beror på receptet. Skal ger lite tuggmotstånd och vacker färg, men vill du ha en mjukare konsistens kan du skala dem först.

Lägg dem i kallt vatten med lite citronjuice – det bromsar oxidationen och håller äpplena fräscha längre.

Ja, både skivade och tärnade äpplen går utmärkt att frysa in – gärna förvällda eller med lite socker för bättre hållbarhet.

Absolut. Både färdiggräddad och ogräddad äppelpaj kan frysas. Tina långsamt och värm i ugn för bästa resultat.

Ja, äppelkompott går fint att frysa. Förvara i lufttäta burkar eller påsar, så håller smaken och konsistensen sig bra.

Koka äppelmos, baka paj, gör chutney, must, marmelad, torka skivor till snacks – eller varför inte en sockerkaka med rivet äpple?

Äpplen passar utmärkt med kanel, kardemumma, ingefära, vanilj och citrus – smaker som lyfter fruktens sötma och syra. Även nötter, karamell, mandelmassa och smördeg kompletterar äpplets smak och textur perfekt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.