Kolasnittar med äppelsylt - Recept

Kolasnittar med äppelsylt

ca 40 stycken 1 timme
Fantastiska kolasnittar fyllda med äppelsylt. Njut av smaken av kola tillsammans med en syrlig äppelsylt. Toppa dina kolakakor med mandel och kardemumma.
Kolasnittar med äppelsylt
Betyg (0st)

Ingredienser

    Äppelsylt

    • 3 äpplen, ca 300 g
    • 4 msk citronsaft
    • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad
    • 1 dl Dansukker Syltsocker

    Kolasnittar

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
    • 2 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver

    Garnering

    • hackade mandlar
    • 2 tsk kardemumma

    Koka sylten en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.

    Sätt ugnen på 175°C, varmluft.

    Vispa ihop smör, rörsocker och sirap. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt i smeten. Arbeta ihop smeten till en deg.

    Rulla degen till 4 längder, fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite och gör en grop längs med mitten. Fyll gropen med äppelsylt.

    Nyp ihop längderna så att sylten är inbakade i degen och platta sedan till längderna lite och platta sist med en gaffel. Strö på hackade mandlar och kardemumma.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 10-11 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär de till snittar. Kakorna är godast samma dag eller någon dag efter. Sylten gör de väldigt goda men snabbt mjuka.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;