Äppelmunkar

Friterade munkar fyllda med äpplebitar, rullade i kanelsocker. Servera dina äppelmunkar varma med en klick vaniljglass.

Cirka 50 stycken

Cirka 1 timme + 2 timmar jäsningstid

Betyg (17 st)

Ingredienser

Munkdeg
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Äppelbitar
3 äpplen
2 msk Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Kanelsocker
3 dl Dansukker Strösocker
3 msk kanel

Tillagning
cirka 1/2 l matolja/rapsolja

Instruktioner

Förbered munkdegen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt sirap, kanel, kardemumma och salt och blanda ihop. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa i 2 timmar.

Gör under tiden äppelbitarna. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kanel och blanda så att det fördelas jämnt på äppelbitarna. Ställ åt sidan.

Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i cirka 50 bitar. Platta ut varje degbit i handen och lägg en äppelbit i mitten, vik in resterande deg och rulla till en boll.

Värm upp matolja i en tjockbottnad kastrull till cirka 170-180 grader. Använd en termometer för att veta när oljan är varm nog. Lägg 3-4 munkar i oljan och fritera cirka 3 minuter. Vänd munkarna i oljan så att de får en jämn yta.

Blanda socker och kanel på en tallrik. Ta upp munkarna med en hålslev och rulla dem i socker- och kanelblandningen. Låt svalna.

Servera med glass.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.