Saffransgifflar med vaniljfyllning

En saftig och gyllengul favorit till julfikat.

ca 30 st

PT2H
PT0M
Julkakorna

ca 2-3 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

5 dl mjölk, rumstempererad 
1 g saffran (2 pkt) 
1 msk Dansukker Svenskt Strösocker 
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap 
150 g smör, rumstempererat 
14-15 dl vetemjöl 
1/2 tsk salt 

Vaniljfyllning 
200 g rumstempererat smör 
2 dl Dansukker Fairtrade Rörsocker Strö 
1 tsk Dansukker Vaniljsocker 
2 msk majsstärkelse 

Pensling 
ägg + salt + vatten

Instruktioner

Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig. 

Stöt saffran med socker i en mortel och häll ner i degbunken. Tillsätt sirap, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 min. 

Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser. 

Dela degen i två delar och kavla ut varje del tunt, till en rektangel, ca 30x70 cm. 

Fördela fyllningen jämnt över degplattorna och vik varje deg 3 gånger som om du skulle göra en platt kanelbulle, med skarven nedåt. Kavla försiktigt ut degen så att den blir lite plattare. 

Skär till ca 4-5 cm breda gifflar och lägg på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk i ca 1-2 timmar. 

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 min.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!