Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererad
1 g saffran (2 pkt)
1 msk Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
150 g smör, rumstempererat
14-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Vaniljfyllning
200 g rumstempererat smör
2 dl Dansukker Fairtrade Rörsocker Strö
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse
Pensling
ägg + salt + vatten
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Stöt saffran med socker i en mortel och häll ner i degbunken. Tillsätt sirap, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 min.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del tunt, till en rektangel, ca 30x70 cm.
Fördela fyllningen jämnt över degplattorna och vik varje deg 3 gånger som om du skulle göra en platt kanelbulle, med skarven nedåt. Kavla försiktigt ut degen så att den blir lite plattare.
Skär till ca 4-5 cm breda gifflar och lägg på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk i ca 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.