Lussekatter med kanelfyllning - Recept

Lussekatter med kanelfyllning

Lussekatter hör lucia och julen till. Dessa lussekatter är mjuka och fluffiga och dessutom fyllda med en härlig kanelfyllning som ger det lilla extra.
Lussekatter med kanelfyllning
Betyg (0st)

Ingredienser

    Lussekatter

    • 50 g jäst
    • 5 dl rumstempererad mjölk
    • 200 g rumstempererat smör
    • 1 g saffran (2 pkt)
    • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
    • ca 900 g vetemjöl
    • 1/2 tsk salt
    • 1 msk Dansukker Strösocker

    Kanelfyllning

    • 200 g rumstempererat smör
    • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 2 msk kanel, malen

    Pensling av bullarna

    • 1 ägg till pensling

    Smula jästen i en bunke och tillsätt rumstempererad mjölk och rör om tills den löst sig. Blanda i det rumsvarma smöret och rör om ytterligare. Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och lägg i degen. Tillsätt den vita sirpan och rör om. Blanda sedan i vetemjöl, lite i taget, tills degen släppt bunkens kanter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 20-30 minuter.

    Förbered fyllningen. Vispa ihop smör, socker och kanel. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen till två och kavla ut varje del till en rektangel. Fördela kanelfyllningen jämt på en dela av varje rektangel, så att halva långsidan har fyllning. Skär till remsor och rulla först sidan med fyllning in mot mitten, vänd rullen och rulla andra sidan in mot mitten. Lägg lussekatterna på bakplåtar med mellanrum och låt sedan jäsa cirka 40 minuter.

    Sätt ugnen på 225°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;