Saffranskaka med toscatäcke

Saftig saffranskaka med knäckigt toscatäcke. En smakrik, saftig och solgul favorit. En julkaka för alla som älskar saffran och tosca.

ca 12-14 bitar

ca 1 timme

Betyg (183 st)

Ingredienser

1 pkt saffran
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
200 g smör
2 ägg
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Toscatäcke
1 dl pistagenötter
1/2 dl pekannötter
1/2 dl mandel
100 g smör
1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C, under- och övervärme.

Stöt saffran med 1 msk socker. Smält smör och blanda i saffranssockret. Vispa ägg, resten av sockret och vaniljsocker poröst. Rör ner smörblandningen och mjölk.

Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Smörj en springform, cirka 23 cm i diameter och klä kanterna med remsor av bakplåtspapper. Häll ner smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.

Gör smeten till toscatäcket direkt så att den får stå till sig och tjockna. Grovhacka nötter och ställ åt sidan. Smält smör och blanda ner grädde, muscovadorörsocker och sirap. Låt koka tills blandningen får en gyllenbrun färg och tjocknar lite, under omrörning. Tillsätt nötterna och rör om.

Ta kakan ur ugnen och höj gallret och temperaturen till 200°C grill. Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, håll koll så att toscan inte bränns vid, den ska ha en gyllenbrun färg.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.