Saffranskaka med toscatäcke

Saftig saffranskaka med knäckigt toscatäcke. En smakrik, saftig och solgul favorit. En julkaka för alla som älskar saffran och tosca.

ca 12-14 bitar

ca 1 timme

Betyg (151 st)

Ingredienser

1 pkt saffran
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
200 g smör
2 ägg
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Toscatäcke
1 dl pistagenötter
1/2 dl pekannötter
1/2 dl mandel
100 g smör
1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C, under- och övervärme.

Stöt saffran med 1 msk socker. Smält smör och blanda i saffranssockret. Vispa ägg, resten av sockret och vaniljsocker poröst. Rör ner smörblandningen och mjölk.

Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Smörj en springform, cirka 23 cm i diameter och klä kanterna med remsor av bakplåtspapper. Häll ner smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.

Gör smeten till toscatäcket direkt så att den får stå till sig och tjockna. Grovhacka nötter och ställ åt sidan. Smält smör och blanda ner grädde, muscovadorörsocker och sirap. Låt koka tills blandningen får en gyllenbrun färg och tjocknar lite, under omrörning. Tillsätt nötterna och rör om.

Ta kakan ur ugnen och höj gallret och temperaturen till 200°C grill. Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, håll koll så att toscan inte bränns vid, den ska ha en gyllenbrun färg.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Se till att du har svenskt socker i påsen.

När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.