Knäckebröd

När du en gång har provat att baka ditt eget knäckebröd kommer du ha svårt att sluta. Det blir både nyttigt och gott och genom att använda olika sorters mjöl, fröer och kryddor är variationsmöjligheterna oändliga. Använd en vanlig brödkavel eller en kruskavel för att få till de klassiska ”hålen” i brödet.

Här nedan hittar du recept på Kumminknäcke, Glutenfritt Hälsoknäcke, Knäckebröd med frön, Kryddigt rågknäcke, Ostknäcke, Vallmoknäcke, Knäckebröd och Glutenfritt knäckebröd.

Kumminknäcke

Kumminknäcke


20 stycken

Ingredienser

5 dl mjölk
3 msk Dansukker Ljus Sirap
1 tsk salt
1 msk mald kummin
25 g jäst
2 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
7 dl grahamsmjöl


Värm mjölk, sirap, salt och kryddor till 37 °C. Smula jästen i en skål, häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Arbeta in mjölet tills du har en elastisk deg. Låt jäsa under duk i 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar som kavlas ut tunt till kakor. Använd kruskavel eller nagga dem med en gaffel. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Om du vill ha variation på brödet, pensla det med lite vatten och strö över vallmofrön eller sesamfrön innan du gräddar det så får du en annan karaktär på brödet. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Glutenfritt Hälsoknäcke

Glutenfritt Hälsoknäcke


4 kakor

Ingredienser

3 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 tsk Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
1 ägg
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget, oljan och vattnet. Arbeta samman till en deg. Dela degen i fyra bitar. Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna kakor. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Knäckebröd med frön

Knäckebröd med frön


Ingredienser

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk Dansukker Brun Farin Strö
1 1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
3/4 dl linfrö
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl solroskärnor
3/4 dl hirsflingor


Lös upp jästen i ljummet vatten i en skål. Tillsätt farin, salt, vetemjöl och grovt rågmjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela upp i tre delar. Kavla ut varje del med rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är cirka 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på fröna. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i bitar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Kryddigt rågknäcke

Kryddigt rågknäcke


40 kakor

Ingredienser

25 g, 1/2 paket jäst
5 dl mjölk
3 msk Dansukker Ljus Sirap
1 tsk salt
1 msk mald eller krossad fänkål
1 msk mald eller krossad kummin
4 dl grovt rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
3-3 1/2 dl rågsikt


Värm mjölken till cirka 37 °C. Smula jästen i en skål och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, salt och kryddor. Arbeta in mjölet. Låt jäsa under duk i 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 40 bitar som kavlas ut till tunna kakor. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i 225 °C tills kakorna fått färg. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Ostknäcke

Ostknäcke


cirka 30 bitar

Ingredienser

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk Dansukker Brödsirap
2 dl riven smakrik ost
5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön

Garnering
Flingsalt


Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Arbeta i övriga ingredienser. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor som läggs över på en bakpappersklädd plåt. Skär eller sporra ut rutor. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Vallmoknäcke

Vallmoknäcke


cirka 20 kakor

Ingredienser

25 g jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
2 dl valfria, blandade frön
1 msk hel kummin
1/2 tsk salt
2 msk Dansukker Brun Farin Strö
2 dl rågsikt
cirka 4 dl vetemjöl
Vallmofrön


Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt frön, kummin, salt och farin. Arbeta in mjölet till en ganska fast deg. Låt jäsa under duk i 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Kavla ut bitarna till kakor cirka 2-3 mm tjocka. Strö på vallmofrön och kavla fast dessa med hjälp av en kruskavel. Grädda mitt i ugnen i 250 °C tills kakorna fått färg, cirka 8 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Knäckebröd

Knäckebröd


10-12 stycken

Ingredienser

100 g surdeg
2 dl ljummet vatten
3 msk Dansukker Brödsirap
1 tsk salt
1-2 tsk brödkrydda t ex anis
2 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl

1 dl sesamfrön
1 dl linfrön

Recept på surdeg hittar du här


Lägg surdegen i en skål och tillsätt vattnet. Blanda i sirap, salt, brödkrydda och krosset. Tillsätt därefter råg- och vetemjöl och arbeta degen kraftigt. Täck över skålen och låt jäsa i 2 timmar. Sätt in en plåt mitt i ugnen och sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till en längd som delas i bitar. Kavla ut varje bit till en kaka med en kruskavel. Strö över sesam- och linfrön och kavla in dem i kakan. Lyft över kakan på ett bakplåts-papper som läggs på den varma plåten i ugnen. Grädda i cirka 5 minuter. Låt svalna på galler. Förvara bröden torrt. Fröna kan uteslutas.

Glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd


Ingredienser

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/4 dl Dansukker Fibrex
1 msk Dansukker Brun Farin Strö
1 tsk salt
2 tsk mald kummin
1/2 dl hirsflingor
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl linfrö
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
6-7dl grov glutenfri mjölmix

Garnering
valfria frön


Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt fibrex, farin, salt, kummin, frön och mjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 °C. Knåda degen och dela upp i två bitar. Kavla ut varje bit med mjöl så att den inte fastnar. När degen är cirka 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Förvara knäckebrödet torrt.