
Kanelbullens dag –
Vilken kanelbulle är du?
HJÄRTA, GIFFEL, SNÄCKA ELLER KNUT?
Det bästa med hembakat är att det blir unikt och personligt. Inget smakar bättre än något du gjort själv med kärlek. Så börja med vårt grundrecept, välj svenskt socker och låt fantasin styra. Forma, baka och njut – ha en härlig kanelbulle!

Svenska kanelbullar - Grundreceptet
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
3 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
3 msk kanel
Pensling
Ägg + salt + vatten
Garnering
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman smör, brun farin strö och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på bullarna. Så håll lite utkik! Låt svalna på galler.

Här visar vi hur du formar Kanelbulle-hjärtan! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.

Här visar vi hur du formar Kanelbulle-gifflar! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.

Här visar vi hur du formar Kanelbulle-snäckor! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.

Här visar vi hur du formar Kanelbulle-knutar! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.
FLER KANELBULLERECEPT
Här hittar du läckra varianter på kanelbullar.
TIPS TILL KANELBULLEBAKET
- Använd vit sirap för saftigare bullar. Använd lika mängd vit sirap som socker.
- Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
- Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
- Jäs degen under plastfolie eller en handduk, gärna på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
- Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
- Variera smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösocker mot rörsocker för en knäckigare ton eller farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner. För att få en läcker kolaton använd hälften ljust muscovadorörsocker och för en lakritston använd mörkt muscovadorörsocker.
Tips från Dansukkers provkök
Rabattkupong
Gäller under veckorna 38-40!
Köp två valfria Från Sverige-märkta produkter ur Dansukkers sortiment och få 10 kronor i rabatt!
PRODUKTER TILL KANELBULLEBAKET

Svenskt Pärlsocker
Pärlsocker tillverkas av svenska sockerbetor och består av sockerkristaller som är sammanpressade till kakor som sedan krossas och siktas.

Svenskt Strösocker 2 kg
Strösocker är ett finkornigt socker som tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor. Svenskt Strösocker är vår mest kända och använda produkt och har en mängd olika användningsområden.

EKO Strösocker
EKO socker är ett ekologiskt strösocker tillverkat av sockerbetor närodlade i Sverige och Danmark. Strösockret har samma höga kvalitet och samma användningsområden som vanligt strösocker.

Svensk Vit Sirap
Svensk Vit Sirap är vår ljusaste sirap och har en god söt och ren smak. Vit Sirap passar utmärkt när du bakar vetebröd och bullar eftersom de håller sig mjuka och färska längre.

Svenskt Brun Farin Strö
Svenskt Brun Farin Strö är ett finkornigt brunt socker från svenska sockerbetor som blandats med rörsockersirap.

Farinsocker
Farinsocker är ett socker tillverkat av sockerbetor som blandats med rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak.

Rörsocker Strö Fairtrade
Rörsocker Strö är ett guldgult socker med stora kristaller som är krispigt och har en aromatisk söt och lite kolaaktig smak. Rörsocker Strö är gott till frukter och bär, i matlagning och bakning.

Svensk Ljus Sirap
Svensk Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Passar utmärkt till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter mm.

EKO Ljus Sirap
EKO Ljus Sirap har en härligt rund och fyllig karamellsmak som passar utmärkt för hemgjort godis, bakning, desserter, sötning av varma drycker och till att ringla över glass, pannkakor bär eller gröten.
Vanliga frågor om kanelbullar
För saftiga kanelbullar – använd rumstempererade ingredienser, vit sirap, satsa på smör istället för margarin och låt degen jäsa ordentligt. Pensla gärna bullarna med sockerlag direkt efter gräddning för extra saftighet.
Torra kanelbullar beror ofta på för mycket mjöl, kort jäsning eller gräddats för länge. Mät mjölet noggrant och grädda tills bullarna precis fått färg – inte längre.
Om bullarna blir hårda kan det bero på för lång tid i ugnen eller för lite fett i degen. Täck gärna bullarna med bakduk när de svalnar för att behålla fukten.
Ja, torrjäst fungerar utmärkt i kanelbullar – se bara till att blanda den med ljummen vätska enligt förpackningens instruktioner.
Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet, som ville hylla svensk baktradition och samtidigt fira sitt 40-årsjubileum.
Kanelbullar blev vanliga i Sverige på 1920-talet, när smör, socker och vetemjöl åter blev tillgängligt efter första världskriget.
Ja, Kanelbullens dag infaller alltid den 4 oktober – en tradition många svenskar håller kärt år efter år.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.