Morotsbullar med frosting
Vi bad Elsa Billgren och Sofia Wood att hjälpa oss att skapa en ny svensk klassiker på fikabordet. De slog ihop två favoriter nämligen morotskaka och kanelbulle och ta-da så var Morotsbulle med frosting född. Härligt saftig, goffig, kryddig och alldeles underbart god. Bullarna bakas i långpanna så att du kan bjuda många. Eller äta många själv. Oavsett vad du väljer är det här ett recept du inte vill missa!
Ingredienser
Bulldeg
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Fyllning
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel
Frosting
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron
Instruktioner
Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.
Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.
Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.
Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.
Värm ugnen till 180°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.
Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.
- Recept Elsa Billgren och Sofia Wood
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag
Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta
Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.