Morotsbullar med frosting
Vi bad Elsa Billgren och Sofia Wood att hjälpa oss att skapa en ny svensk klassiker på fikabordet. De slog ihop två favoriter nämligen morotskaka och kanelbulle och ta-da så var Morotsbulle med frosting född. Härligt saftig, goffig, kryddig och alldeles underbart god. Bullarna bakas i långpanna så att du kan bjuda många. Eller äta många själv. Oavsett vad du väljer är det här ett recept du inte vill missa!
Ingredienser
Bulldeg
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Fyllning
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel
Frosting
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron
Instruktioner
Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.
Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.
Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.
Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.
Värm ugnen till 180°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.
Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.
- Recept Elsa Billgren och Sofia Wood
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!