Kanelbullar med äppelsmak - Recept

Kanelbullar med äppelsmak

20 st
Äppeljuice och äppelmos ger kanelbullarna en härlig höstsmak! Väljer man laktosfritt smör blir dessutom bullarna laktosfria.
Kanelbullar med äppelsmak
Betyg (0st)

Ingredienser

  • 25 g jäst, färsk (0.5 paket)
  • 2 1/2 dl äppeljuice (drickfärdig)
  • 1/2 dl Dansukker Vit Sirap (eller Dansukker Strösocker)
  • 1 tsk kardemumma (stött)
  • 2 krm salt
  • 8 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g smör (rumsvarmt)

Fyllning

  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 2 msk Dansukker Farinsocker
  • 1/2 msk kanel, malen
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl äppelmos

Pensling & Garnering

  • 1 ägg (uppvispat)
  • Dansukker Pärlsocker

1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.

2. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3. Rör samman smör, socker, kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.

5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden. Vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, skär dem på längden men låt det hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut. (är det kladdigt kan man göra detta moment på en tallrik med strösocker).

6. Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

7. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Recept: Hembakningsrådet
Foto: Åsa Dahlgren


;