Ingredienser
25 g jäst, färsk (0.5 paket)
2 1/2 dl äppeljuice (drickfärdig)
1/2 dl Dansukker Vit Sirap (eller Dansukker Svenskt Strösocker)
1 tsk kardemumma (stött)
2 krm salt
8 1/2 dl vetemjöl
75 g smör (rumsvarmt)
Fyllning
50 g smör (rumsvarmt)
2 msk Dansukker Farinsocker
1/2 msk kanel, malen
1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl äppelmos
Pensling & Garnering
1 ägg (uppvispat)
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör samman smör, socker, kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden. Vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, skär dem på längden men låt det hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut. (är det kladdigt kan man göra detta moment på en tallrik med strösocker).
6. Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Åsa Dahlgren
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Fira Kladdkakans dag 7 november!
Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!