Glutenfria kanelsnäckor - Recept

Glutenfria kanelsnäckor

Bästa sättet att bjuda på nybakade, glutenfria bullar är att låta degen jäsa i kylen. Den långa jästiden (8-12 timmar) gör degen mera lätthanterlig och mera smakrik. I degen ingår ”aquafaba”, dvs. spadet från en burk kikärtor, vilket fungerar som äggvita och binder samman den glutenfria degen tillsammans med fiberhusk.
Glutenfria kanelsnäckor
Betyg (0st)

Ingredienser

  • 2 dl mjölk, kall (ev mjölkfritt)
  • 1/2 dl aquafaba (spad från en burk kokade kikärtor)
  • 20 g jäst
  • 150 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 3 dl rismjöl
  • 1 dl durramjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 1/2 msk fiberhusk

Utbakning

  • rismjöl

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
  • 100 g mandelmassa
  • 3 msk Dansukker Florsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Pensling & garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • Dansukker Pärlsocker

1. Häll mjölk och aquafaba i en bunke (gärna i en köksmaskin), smula ner jästen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna – utom fiberhusk – och blanda eller vispa med elvisp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusken under vispning och fortsätt vispa degen i ca 3 minuter. Så här långt ska degen vara ganska lös.

2. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet i 8-12 timmar.

3. Gör fyllningen: riv mandelmassan och rör samman med övriga ingredienser.

4. Stjälp upp degen på lätt rismjölat bakbord och mjöla även lite ovanpå degen. Kavla försiktigt ut till en rektangel, 30 x 20 cm. Bred ut fyllningen och rulla samman.

5. Skär rullen i 12-15 bitar. Lägg dem i bullformar och ställ på en plåt.

6. Sätt ugnen på 230-250 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.

7. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Recept: Hembakningsrådet
Foto: Katja Ragnstam


;