Glutenfria kanelsnäckor
Bästa sättet att bjuda på nybakade, glutenfria bullar är att låta degen jäsa i kylen. Den långa jästiden (8-12 timmar) gör degen mera lätthanterlig och mera smakrik. I degen ingår ”aquafaba”, dvs. spadet från en burk kikärtor, vilket fungerar som äggvita och binder samman den glutenfria degen tillsammans med fiberhusk.
Ingredienser
2 dl mjölk, kall (ev mjölkfritt)
1/2 dl aquafaba (spad från en burk kokade kikärtor)
20 g jäst
150 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
1 1/2 dl potatismjöl
3 dl rismjöl
1 dl durramjöl
1/2 tsk salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 msk fiberhusk
Utbakning
rismjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
100 g mandelmassa
3 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Häll mjölk och aquafaba i en bunke (gärna i en köksmaskin), smula ner jästen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna – utom fiberhusk – och blanda eller vispa med elvisp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusken under vispning och fortsätt vispa degen i ca 3 minuter. Så här långt ska degen vara ganska lös.
2. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet i 8-12 timmar.
3. Gör fyllningen: riv mandelmassan och rör samman med övriga ingredienser.
4. Stjälp upp degen på lätt rismjölat bakbord och mjöla även lite ovanpå degen. Kavla försiktigt ut till en rektangel, 30 x 20 cm. Bred ut fyllningen och rulla samman.
5. Skär rullen i 12-15 bitar. Lägg dem i bullformar och ställ på en plåt.
6. Sätt ugnen på 230-250 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Katja Ragnstam
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.