Ljus Sirap
Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Passar utmärkt till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter mm.
Sirap (sockersirap) erhålls genom blandning av olika sidoströmmar som erhålls vid tillverkning av vitt socker från bet- eller rörsocker. Sirap är en trögflytande lösning som består av socker (sackaros), druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet på ca 80 % garanterar lång hållbarhetstid.
Sirap tillverkas i olika kvaliteter genom att de olika sidoströmmarna blandas på olika sätt och på så sätt kan man få fram variationer avseende på färg och smak. Färg och smaken kommer huvudsakligen från mindre mängder mineralsalter och andra ämnen som finns naturligt i råvaran, men salt kan behövas tillsättas för att rätt smakprofil ska erhållas. Varje kvalitet är avpassad till sitt speciella användningsområde. Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, men används även till konfektyrprodukter, glass och desserter.
Förutom att ge söt smak har Sirap en del funktionella fördelar, främjar jäsningen i bröd, ger en fin bakyta/skorpa på brödet, gör bröden mustigare, saftigare och färska längre och är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av maträtter.
Sirapsflaskan från Dansukker är transparent vilket gör det enklare att dosera och korken hindrar läckage och spill.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
Tips
- Även du som vill baka sockerfritt matbröd bör tillsätta 2 msk sirap till en 1/2 liter degvätska. Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt. Prova, du märker en klar skillnad mot att inte ha sirap i degen.
Ljus Sirap
Näringsvärde per 100 g
Energi | 1326 kJ/312 kcal |
Fett | 0 g |
- varav mättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 78 g |
- varav sockerarter | 78 g |
Protein | 0 g |
Salt | 1,0 g |

Fantastiska fläder
Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Härliga jordgubbstider
Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Sommardesserter
När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Läckra recept på sylt och marmelad
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Gör din egen glass
Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?