Långpannekanelbullar - Recept

Långpannekanelbullar

24 bullar Jästid 8-10 timmar
Tillhör du dem som gillar det innersta, mjuka och saftiga på bullen? Med det här receptet får du en hel långpanna full med läckert saftiga bullar! Först ska de jäsa långsamt och länge (8-10 timmar) i långpannan i rumstemperatur. Alldeles perfekt när du vill förbereda bakningen i god tid.
Långpannekanelbullar
Betyg (18st)

Ingredienser

  • 5 dl mjölk, kall
  • 1/2 tsk torrjäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 dl kvarg eller kesella, naturell
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 15 dl (900 g) vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 2 msk kanel

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk
  • Dansukker Pärlsocker

1. Blanda mjölk och torrjäst i köksmaskinens bunke (det går fint att använda torrjäst och kall degvätska, det tar bara lite längre tid vilket ger smakrika bullar). Tillsätt resten av ingredienserna.

2. Bearbeta degen på lägsta hastigheten i minst 5 minuter. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den direkt till en rektangel, ca 60 x 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och rulla ihop den. Skär rullen i 24 bitar och lägg dem i en bakpappersklädd långpanna.

5. Lägg över en bakduk och täck sedan med plastfolie eller en stor plastpåse så att degen inte torkar ut. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar.

6. Vispa upp ägg och mjölk och pensla över bullarna. Strö på pärlsocker.

7. Sätt ugnen på 230-250 grader. Grädda mitt i ugnen tills bullarna får fin färg ca 13 minuter.

Recept: Hembakningsrådet
Foto: Katja Ragnstam


;