Hållbar odling och produktion

Sockerbetan är en av naturen miljövänlig gröda. Under sockerutvinningen återanvänds vattnet i betorna och det som återstår av betan så som betmassa och melass blir till värdefullt djurfoder eller används till biogas. Våra Fairtrade-certifierade rörsockerprodukter kommer från Sydamerika och Afrika.

Sockerbetsplanta

Näring från jorden, energi från solen

Med sina långa rötter, som kan sträcka sig så långt som två meter ner i marken, är sockerbetorna effektiva på att tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i jorden. Därmed minskar behovet av gödsling. Sockerbetans blast kan liknas vid en solfångare som omvandlar solens energi till socker.

Sockerbetor är också ett effektivt sätt att ta vara på jordbruksmarken. Betorna odlas i växelbruk och fortsätter att växa under hösten, efter det att andra grödor har skördats. Att odla sockerbetor på en åker som annars används för spannmål är ett naturligt sätt att minska mängden ogräs och förebygga växtsjukdomar.

Rader av sockerbetsplantor

Hela betan kommer till nytta

En sockerbeta innehåller ca 16 % socker, men precis som många andra grödor har den också en hög vattenhalt, omkring 75 %. Under utvinningen av socker går det åt en hel del vatten, men som tur är kan vi faktiskt använda just det vatten som finns i sockerbetorna. Genom att återanvända sockerbetans vatteninnehåll upp till 20 gånger är vår produktion till 90 % självförsörjande på vatten.

När sockret har lakats ur sockerbetorna får vi kvar en fiberrik betmassa, som efter torkning och pressning används i en rad olika sorters djurfoder. Melass är den trögflytande sirap som blir kvar i det sista steget av produktionen, då de rena sockerkristallerna bildas. Melass används som ett välsmakande och energirikt foder för bland annat kor och hästar.

Mer om vårt hållbarhetsarbete hittar du på www.nordzucker.com/en/nordzucker-together-sustainable

Sjö

KRAV- och Fairtrademärkt

Tvärtemot vad många tror är det ingen skillnad på det socker som finns i sockerbetor och sockerrör och de båda grödorna ger en identisk slutprodukt. (Så kallat råsocker utmärker sig däremot genom att sockerkristallerna har ett lager sockervätska kvar på sig efter produktionen, vilket ger råsockret dess bruna färg).

Från och med hösten 2020 är Dansukker ekologiska produkter tillverkade av närodlade sockerbetor. Produktserien innehåller EKO Socker, EKO Florsocker båda odlade på svenska och danska åkrar. I det ekologiska sortimentet återfinns även EKO Syltsocker, EKO Ljus Sirap och EKO Bitsocker, som nu görs på europeiska ekologiska sockerbetor istället för sydamerikanska sockerrör.

Dansukker har även Ekologiskt Rörsocker Fairtrade som är tillverkat av rörsocker från Sydamerika. Det som skiljer de ekologiska sockerprodukterna från våra konventionella sockerprodukter är hur dessa odlas och produceras. Vid ekologisk odling får jorden sin näring från naturliga gödningsmedel och all bekämpning av ogräs görs främst manuellt, men även till viss del med maskiner.

Läs mer om Fairtade-märkt sockerodling.

Sockerrörsodling