Sött från naturen

Sött från naturen

Sött från naturen

Socker utvinns ur sockerbetor på våra breddgrader. Med sin rena, tydliga sötma är det en av de mest mångsidiga ingredienserna du kan ha i ditt kök. Socker är också ett naturligt sätt att få brödet fluffigare, glassen mjukare och sylten att hålla sig längre.

Sockerbetor och sockerrör

Sockerbetor och sockerrör

Socker finns i allt som växer. Sockret skapas av sol, vatten och koldioxid under fotosyntesen. Eftersom det är solen som är drivkraften kan man säga att socker är en form av lagrad solenergi. Det finns flera olika sockerarter i naturen (du har säkert hört talas om laktos och glukos) och en av dem är det socker som du hittar i sockerförpackningen.

Detta socker har det vetenskapliga namnet sackaros och det består i sin tur av fruktsocker och druvsocker. Två grödor är särskilt rika på sackaros, nämligen sockerbetor och sockerrör, och det är också de enda växter som lämpar sig för sockerframställning. Globalt produceras ca 75 % av allt socker av sockerrör, men i Norden tillverkas endast socker av sockerbetor.

Sockret som finns i en sockerbeta och ett sockerrör är precis det samma och det är även identiskt med det socker som finns i t.ex. en banan.

Från beta till kristall

Från beta till kristall

I Sverige odlas merparten av alla sockerbetor i Skåne, som har den rätta jordmånen och det mest gynnsamma klimatet. Sockerbetorna skördas under hösten och vintern och det är bara under dessa månader som sockerproduktionen är igång. Efter att betorna transporterats till sockerbruket tvättas de varpå de skärs till pommes frites-liknande stavar, så kallad snitsel.

Betornas sockerinnehåll extraheras genom att man lägger snitseln i 70 grader varmt vatten. Man får då fram en råsaft som renas och koncentreras till en så kallad tjocksaft som innehåller drygt 70 procent socker. När tjocksaften kokas bildas vita sockerkristaller och genom att centrifugera saften får man till sist bara kvar själva kristallerna – ett rent och naturligt vitt socker. Processen att utvinna socker ur sockerbetor tar ca 12 timmar och varje sockerbeta ger ungefär 30 sockerbitar.

Lär dig vad olika sockertermer betyder i vårt Sötningslexikon

Lär dig mer om sockerproduktionens olika steg i filmen nedan.