Upptäck
sockrets stora
smakvärld

Socker är en smaksättare och smakförhöjare som är överraskande, viktig och nyansrik.

Vi har tagit fram en guide som visar smakintensistet och en smakpalett som beskriver en del av våra produkter som har en karaktäristisk smak. Allt för att det ska bli lättare för dig att hitta rätt och få inspiration till nya smakkombinationer, både i din bakning och matlagning.

Testa att rulla en chokladtryffel i olika socker för variation, eller byt ut det vanliga strösockret i kakan mot något mer spännande.

Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet.

Smakrikhet: visar styrkan av den totala smakupplevelsen. Ju mer ifylld cirkel, desto intensivare smak.

Smakpalett: smaknyanserna beskrivna med ord för att ge respektive produkt en tydlig karaktär. Ju större ord desto tydligare smak/ton.

Farinsocker

Smakintensistet och smakpalett: Farinsocker

Farinsocker är ett socker som blandats med rörsockersirap. Resultatet blir ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak.

Gott till: Ger en ny pikant smakupplevelse inte bara i desserter och bakverk utan också i marinader, såser och maträtter. Är en given ingrediens i kaffedrinken Irish coffee.

Tips! Prova gärna att rulla kycklingfiléer lätt i Farinsocker innan du steker dem. Galet gott!

Rörsocker Strö

Smakintensistet och smakpalett: Rörsocker Strö

Rörsocker, hette tidigare råsocker, görs som namnet antyder av sockerrör. Dansukker Rörsocker är Fairtrade/Rättvisemärkt. Ett gyllene krispigt rörsocker med stora kristaller.

Gott till: Frukter och bär, i matlagning, bakning och till desserter samt att strö på filen. Perfekt i varma drycker och kan också användas till garnering av kakor och desserter.

Tips! Byt ut Strösockret mot Rörsocker i sockerkakssmeten. Fin smak och vacker färg utlovas!

Ljust Muscovadorörsocker

Smakintensistet och smakpalett: Ljust Muscovadorörsocker

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret är fuktigt, finkornigt och har en fin smak av karamell. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Som krydda i matlagningen, till bakverk och desserter. Förhöjer smaken i såser, dressingar och marinader.

Tips! Strö över lite Ljust Muscovadorörsocker när du ugnsbakar grönsaker.

Mörkt Muscovadorörsocker

Smakintensistet och smakpalett: Mörkt Muscovadorörsocker

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret har en fin lakritston och är fuktigt och finkornigt. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Passar utmärkt i såser, marinader och chutney. Ger intressanta smakbrytningar, speciellt tillsammans med choklad.

Tips! Prova att byta strösocker mot Mörkt Muscovadorörsocker i chokladbakverk, t ex tryfflar och kladdkaka.

Ljus Sirap

Smakintensistet och smakpalett: Ljus Sirap

Ljus Sirap tillverkas av sockerbetor. Den klassiska bassriapen. Fin ljus färg med karamellig smak.

Gott till: God som den är. Passar till godis, desserter, såser och som smaksättare i olika maträtter.

Tips! Prova att blanda lite sirap med olivoljan till din tomatsallad. Det lyfter alla smaker.

Brödsirap

Smakintensistet och smakpalett: Brödsirap

Brödsirap tillverkas av sockerbetor och sockerrör. Innehåller malt som gör matbröden mustiga och saftiga. Främjar jäsningen och ger en fin skorpa och gör att brödet håller sig färskt längre.

Gott till: Används framförallt vid bakning både när du gör ljusa och mörka matbröd.

Tips! Pensla brödet med lite Brödsirap när du tar ut det ur ugnen – ger en vacker glansig och smakrik skorpa.

Mörk Sirap

Smakintensistet och smakpalett: Mörk Sirap

Mörk Sirap tillverkas av sockerbetor och sockerrör. Den har en tydlig smak av lakrits, fyllig karamell, sälta och är mörk i färgen.

Gott till: God som den är. Används till godis, i olika maträtter och bakning. En klassiker i kålpuddingen.

Tips! Tillsätt Mörk Sirap i din vinägrette och du får en rundare och fylligare smak.