Blodgrape-tarte med italiensk maräng - Recept

Blodgrape-tarte med italiensk maräng

8 portioner ca 2 timmar + tid att sätta sig i kyl
I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar hade jag med en variant på denna tarte och jag var så förväntansfull. När tiden var ute märkte jag att tarten inte satte sig som den skulle – jag hade för lite gelatin i krämen. Under tävlingen hade vi en annan storlek på gelatinbladen än den som vi hemmabagare är vana vid, men det misstaget skulle jag inte göra om i kommande tävlingar!
- Recept Hilda Kirkhoff
Blodgrape-tarte med italiensk maräng
Betyg (0st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 120 g kallt smör
    • ½ krm hjorthornssalt
    • 1 msk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 äggulor (spara vitorna)

    Blodgrapekräm

    • 1 ½ gelatinblad
    • 1 ½ dl pressad blodgrapefruktsaft
    • 1 3/4 dl Dansukker Strösocker
    • ev några droppar röd karamellfärg
    • 2 dl vatten
    • ½ dl majsstärkelse
    • 3 äggulor
    • 30 g osaltat smör

    Italiensk maräng

    • 5 äggvitor
    • 2 ½ dl Dansukker Strösocker
    • ¾ dl vatten
    • ev några droppar röd karamellfärg

    Dekoration

    • färska bär

    • 190 grader (varmluftsugn)

    Mördeg
    1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.

    2. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen
    mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta. Lägg i kylen och låt vila i minst 30 minuter.

    3. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter. Grädda därefter i 8–10 minuter.

    Blodgrapekräm
    1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

    2. Koka upp grapefruktsaft, socker, karamellfärg och 1 dl av vattnet i en kastrull.

    3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.

    4. Tillsätt den varma grapefruktsaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen. Red under omröring på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!

    5. Häll över krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg till sist i smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.

    Italiensk maräng
    1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.

    2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.

    3. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd ev ner karamellfärg. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn av marängen med gasolbrännare.


    ;