Blodgrape-tarte med italiensk maräng

- Recept Hilda Kirkhoff
I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar hade jag med en variant på denna tarte och jag var så förväntansfull. När tiden var ute märkte jag att tarten inte satte sig som den skulle – jag hade för lite gelatin i krämen. Under tävlingen hade vi en annan storlek på gelatinbladen än den som vi hemmabagare är vana vid, men det misstaget skulle jag inte göra om i kommande tävlingar!

8 portioner

PT1H

ca 2 timmar + tid att sätta sig i kyl

Betyg (2 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Mördeg
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
3 ½ dl vetemjöl
120 g kallt smör
½ krm hjorthornssalt
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor (spara vitorna)

Blodgrapekräm
1 ½ gelatinblad
1 ½ dl pressad blodgrapefruktsaft
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
ev några droppar röd karamellfärg
2 dl vatten
½ dl majsstärkelse
3 äggulor
30 g osaltat smör

Italiensk maräng
5 äggvitor
2 ½ dl Dansukker Strösocker
¾ dl vatten
ev några droppar röd karamellfärg

Dekoration
färska bär

190 grader (varmluftsugn)

Instruktioner

Mördeg
1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.

2. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen
mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta. Lägg i kylen och låt vila i minst 30 minuter.

3. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter. Grädda därefter i 8–10 minuter.

Blodgrapekräm
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka upp grapefruktsaft, socker, karamellfärg och 1 dl av vattnet i en kastrull.

3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.

4. Tillsätt den varma grapefruktsaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen. Red under omröring på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!

5. Häll över krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg till sist i smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.

Italiensk maräng
1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.

2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.

3. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd ev ner karamellfärg. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn av marängen med gasolbrännare.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.