Mördeg
Blodgrapekräm
Italiensk maräng
Dekoration
Mördeg
1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.
2. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen
mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta. Lägg i kylen och låt vila i minst 30 minuter.
3. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter. Grädda därefter i 8–10 minuter.
Blodgrapekräm
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp grapefruktsaft, socker, karamellfärg och 1 dl av vattnet i en kastrull.
3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.
4. Tillsätt den varma grapefruktsaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen. Red under omröring på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
5. Häll över krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg till sist i smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.
Italiensk maräng
1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.
2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.
3. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd ev ner karamellfärg. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn av marängen med gasolbrännare.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar